Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött Pompei restaurálása

A Dioszkuroszok-háza és az alagsori boltíves folyosójáról ismert domus születik elsőként újjá Pompeiben hatmillió euróból.
Kezdetét vette szerdán a pompeji régészeti ásatás épületeinek helyreállítása az Európai Unió finanszírozásával. A munkára az ókori város romjainak korábbi pusztítása és elhanyagolása vet árnyékot.

A Dioszkuroszok-háza és az alagsori boltíves folyosójáról (cryptoporticus) ismert domus születik elsőként újjá Pompeiben hatmillió euróból.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által 1997-ben a világörökség részének kikiáltott ásatás épületeinek helyreállítása, karbantartása és az egész terület hidrogeológiai ellenőrzése az EU és az olasz állam összesen 105 millió eurós finanszírozási programja segítségével valósul meg.

Az első két épület után 2013 végéig 50 millió eurót fordítanak restaurálási projektekre. A tervek között szerepel az úgynevezett vörös falú ház, a Siricus-háza és a Tengerész-ház helyreállítása. A többi forrást 2015-ig kell felhasználni - nyilatkozott a sajtónak a munkákat Pompeiben elindító Lorenzo Ornaghi, ügyvivő kulturális miniszter. Ornaghit Johannes Hahn, ez EU regionális biztosa kísérte el, aki Pompeit "közös európai otthonnak" nevezte.

A politikusokat az ásatáson dolgozó restaurátorok tiltakozása kísérte rövid időre szóló szerződéseik és alacsony fizetésük miatt.

A Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult Pompeiben a beavatkozás 2010 után vált sürgőssé, amikor a gyakori esőzésekben egymás után omlottak össze a város épületeinek falai. Az olasz állam egyedül nem bírta állni a restaurálás költségeit, az EU segített.

Pompeiben azonban nem csak az évek és az időjárás okozott kárt. A szerdai lapok jelentése szerint az olasz pénzügyőrség letartóztatta annak az építkezési vállalatnak a vezetőit, amelynek az utóbbi években a pompei nagy színház helyreállítása lett volna a feladata. Az ehhez szerzett ötmillió euróból betonnal leöntötték az antik színház nézőterének lépcsőfokait. A színházat ezt követően a közeli üdülőfalunak adták bérbe.

Ügyészi vizsgálat indult a az ókori város felügyeletére 2009-ben kinevezett kormánybiztossal szemben is, akinek 79 millió euró állt rendelkezésére a beavatkozásokra, ám ebből vagy nem lett semmi vagy még nagyobb kárt okoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károsnak hitt rákfaj védi a korallzátonyokat az elhalástól

A kékszemű rák úgy segíti a korallokat, hogy a korallfehéredés miatt elhalt szövetekkel és a rajtuk… Tovább olvasom