Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Megmenekült a kihalástól a galápagosi viharmadár

A nemzeti park őreinek köszönhetően sikerült megmenteni a ragadozóktól és a kihalástól a veszélyeztetett tengeri madárfajt, a galápagosi viharmadarat.
Rafael Diaz, a Galápagosi Nemzeti Park felügyelője, aki még a dzsungelben is igyekszik megvédeni a madár fészkét a patkányoktól és a vadmacskáktól, úgy vélte, hogy hatásosak az ellenőrzések.

"Célunk az, hogy a viharmadár lekerüljön a vörös listáról" – mondta a szakember, aki 2008 óta őrködik a madárfaj felett. A galápagosi viharmadár (Pterodroma phaeopygia) 1994 óta szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett listáján.

Az 1978 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Galápagos-szigetek Ecuadorhoz tartoznak. A szigetek emblematikus madarának számító viharmadárnak hosszú, keskeny szárnya van, teste felső részét fekete, hasát és szárnya alját fehér toll borítja. A madár ötéves korától szaporodik, a nagyobb szigetek magasabban fekvő részein fészkel.

Az IUCN adatai szerint míg 1978 és 1980 között még 27 ezer pár élt a szigeteken, 1985-re a számuk 3500-ra esett vissza.

A madarakat nemcsak – a többnyire behurcolt – állatok veszélyeztetik, hanem a telepesek által ültetett növények, így a guajava és az elburjánzó szeder is, amelyek akadályozzák a fészekrakást.

"Évekkel ezelőtt intézkedéseket kellett hoznunk a betelepített növények agresszív terjeszkedése miatt, különben mára már azt mondhatnánk, hogy kihalt a galápagosi viharmadár" – hangsúlyozta Rafael Diaz.

A San Cristobal-szigeten 2008 és 2012 között talált fészkek száma 635-ről 670-re nőtt, a fiatal madarak száma pedig 396-ról 440-re emelkedett a nemzeti park adatai szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaturnusz-szerű bolygót fedeztek fel

A bolygó a Földtől mintegy hétszáz fényévnyi távolságra helyzekedik el. Tovább olvasom