Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Megszűnhet a Yellowstone grizzlymedvéinek védettsége

Egy szakértői testület szerdán egyhangúlag fogadta el az erre vonatkozó ajánlást, amelyet várhatóan januárban vitat meg - és hagy jóvá - az illetékes szövetségi hatóság.
Megszűnhet az amerikai Yellowstone Nemzeti Park térségében élő 700 grizzlymedve védettsége, azaz kikerülhetnek a veszélyeztetett fajokról szóló szövetségi törvény hatálya alól. Több környezetvédő csoport azonban korainak tartja és ellenzi az erre vonatkozó javaslatot.

Egy szakértői testület szerdán egyhangúlag fogadta el az erre vonatkozó ajánlást, amelyet várhatóan januárban vitat meg - és hagy jóvá - az illetékes szövetségi hatóság.

Ha a medvéktől megvonják a veszélyeztetett fajoknak járó védelmet, korlátozott vadászatuk is elkezdődhet. Más óvintézkedések azonban érvényben maradnak, élőhelyüket tehát továbbra is védelem illeti, és folytatódik biológiai megfigyelésük is, hogy megakadályozzák populációjuk megfogyatkozását.

A grizzly 1975-ben kapott szövetségi védelmet, miután hagyományos élőhelyének nagy részéről elűzték. A Yellowstone-ban - Montana, Idaho és Wyoming államok területén - élő medvenépesség lassan újjászületett, mára ott él a Egyesült Államok második legnagyobb populációja. A grizzlyk 49 ezer négyzetkilométeres területen vándorolnak és vadásznak.

A Yellowstone térségén kívül mintegy ezer grizzly él, többségük a Glacier Nemzeti Parkot is magába foglaló úgynevezett északi kontinentális vízválasztó térségében. A következő években várható, hogy a Glacier grizzlymedvéi is lekerülnek a veszélyeztetett állatok listájáról.

Alaszka a becslések szerint mintegy 30 ezer medvének ad otthont, melyek sosem élveztek szövetségi védelmet, így évente több száz esik vadászok áldozatául.

Egyes tudósok és környezetvédő csoportok arra hívták fel a figyelmet, hogy korai lenne a veszélyeztetett státusz megszüntetése, mivel a klímaváltozás miatt a medvék alapvető élelemforrása apadásnak indult.

A medvéknek magvaikkal fontos táplálékot kínáló fehértörzsű fenyők nagy magasságokban élő egyedeit például elpusztította egy kártevő, amely régebben a szélsőséges hideg miatt nem tudott elszaporodni. A fehérfenyő pusztulása miatt 2009-ben visszaállították a Yellowstone grizzlymedvéinek védett státuszát, amelyet 2007-ben egyszer már visszavontak. A tudósok azóta is igyekeznek alátámasztani, a grizzlynek mennyire fontos tápláléka a fehérfenyő magja.

Kutatók az utóbbi öt évben több mint 200 grizzly halálát rögzítették, sokat a vadvédelmi hatóságok öltek meg azután, hogy a medvék összetűzésbe kerültek emberekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízsugarak törhetnek fel a Jupiter egy holdjának felszínéről

Kétszáz kilométer magas vízsugarak törhetnek fel időnként a Jupiter Európa nevű, jég borította… Tovább olvasom