Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Megtalálták a Tatuint, Luke Skywalker szülőbolygóját

Megtalálták a Csillagok háborújának Tatuinját, a Kepler 16b katalógusjelű planétának ugyanis ugyanúgy két napja van, mint Luke Skywalker szülőbolygójának.
Megtalálták a Csillagok háborújának Tatuinját, a Kepler 16b katalógusjelű planétának ugyanis ugyanúgy két napja van, mint Luke Skywalker "szülőbolygójának". A felfedezésről a Science pénteki számában jelent meg tanulmány.

A 200 fényévnyire lévő planétát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével fedezték fel. Az űrteleszkóp úgynevezett tranzit módszerrel, a csillagok fényében az előttük áthaladó planéták okozta parányi elhalványulásokat figyelve kutat a lakhatósági zónában lévő bolygók után, amelyek - mivel épp "megfelelő" távolságra vannak napjukhoz - sem nem túl hidegek, sem nem túl forrók az élet számára.

Megtalálták a Tatuint, Luke Skywalker szülőbolygóját. Képünk erősen illusztratív jellegű
Megtalálták a Tatuint, Luke Skywalker szülőbolygóját.
Képünk erősen illusztratív jellegű

A tudósok már régóta feltételezték olyan kettős csillagrendszerek létét, amelyek saját bolygóval rendelkeznek, de most első ízben sikerült felfedezniük egy olyan planétát, amely egymás körül keringőző napokat "kerülget". A Kepler űrtávcső a csillagfény első elhalványulása után regisztrálta a másodikat, majd a harmadikat - ebből következtettek a tudósok, hogy egy bolygó is része a rendszernek. Ám míg a Tatuin sziklás, sivatagos bolygó, a Kepler 16b hideg gázóriás: kisebb és alacsonyabb hőmérsékletű csillagok körül kering, mint a Nap, ezért felületén a hőmérséklet mínusz 73-101 Celsius-fok lehet.

Tömegében és méretében a Kepler 16b a Jupiterhez hasonló; 229 nap alatt kerüli meg a két csillagot, amelyektől 104,6 millió kilométerre van, körülbelül akkora messzeségben, mint a Nap és a Vénusz közötti távolság. A Tatuin a Csillagok háborúja elképzelt világában egy nagyrészt homokkal borított bolygó a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban, a galaxis középpontjától 43 000 fényév távolságra. A bolygónak két napja van, a Tatu 1 és Tatu 2, amelyek egymástól nem túl nagy távolságra keringenek egymás körül, így fizikai kettőscsillag-rendszert alkotnak, ezért napközben állandó a forróság, ami éjszaka gyorsan lehűl a vékony felhőréteg miatt.


A bolygó a két naptól nagyjából 1,1 CsE távolságban kering, ennek következtében felszínét 1,7-szer annyi napsugárzás éri, mint a Földet. (1 CsE - csillagászati egység, a Nap és a Föld közötti 149,7 millió kilométeres távolság.)

Olvasóink írták

 • 10. klj_54 2011. szeptember 26. 10:23
  „Kiváncsi lennék mennyi magyar népmesét ismertek ilyen alapossággal?”
 • 9. Quantumleap 2011. szeptember 17. 15:40
  „Mit vagytok kiakadva? Nyilván nem véletlen van idézőjelbe téve a "szülőbolygója" szó.”
 • 8. scott1 2011. szeptember 17. 10:11
  „Ugyanakkor, több ismerősömben is felmerült már, hogy Makó tisztára olyan, mint Mos Eisley városa a Tatuinon...”
 • 7. cleanx 2011. szeptember 16. 22:36
  „..és nem halálbolygó a filmben, hanem halálcsillag :)
  Régen volt már, ráadásul egy messzi messzi galaxisban :)”
 • 6. schatis 2011. szeptember 16. 21:14
  „Egy kis Star Wars "csoda": http://www.youtube.com/watch?v=6V0o3TjB2Tw”
 • 5. Sandman 2011. szeptember 16. 21:05
  „A Tatooine Darth Vader, azaz Anakin Skywalker szülőbolygója kedves DM! Ha már jópofáskodni akarnak egy cikkben, legalább ismerjék a film történetét!”
 • 4. morci 2011. szeptember 16. 17:29
  „Pontosabban korrigálnék!!Polis Massán születtek!!”
 • 3. morci 2011. szeptember 16. 17:24
  „Luke is egy Űrhajón született,Leiaval együtt,nem az Alderan-on....egy szövetségi mentő hajón..onnan vitték őket az Alderan-ra ill. a Tatooine-ra..így választva szét őket.”
 • 2. Esovaro 2011. szeptember 16. 16:19
  „Luke nem a Tatooine-en szuletett ,csak Obi van Kenobi odavitte szuletese utan mig Leia maradt az Organa csaladnal. Luke Organa szenator bolygojan szuletett az Alderan-on amit a halalbolygo elpusztit a sorozat elso reszeben(New Hope), pontosabban a sorszam szerint negyedikben.”
 • 1. dBrown 2011. szeptember 16. 15:35
  „beszabehu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálosztó csillag közel a Földhöz

Halálosztó csillagot fedeztek fel német kutatók mindössze nyolcszáznyolcvan fényévnyire a Földtől. Tovább olvasom