Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Megtalálták Napóleon ágyúit Alexandria kikötőjének bejáratánál

A francia fegyvergyűjteményt felszínre hozták, és a Nagy Egyiptomi Múzeum laboratóriumába szállították tanulmányozásra és helyreállításra.
Orosz búvárrégészek 18. századi francia fegyverekre bukkantak Alexandria keleti kikötőjének bejáratánál a Földközi-tenger mélyén.

A Fárosz-szigeténél lévő hullámsírban megtalálták a Le Patriot nevű francia hadihajón használt ágyúkat, fegyvereket, pisztolyokat, a hajó az 1798-ban Egyiptomba francia hadjáratot vezető Bonaparte Napóleon tábornok flottájához tartozott - közölte az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium illetékese.

A francia fegyvergyűjteményt felszínre hozták, és a Nagy Egyiptomi Múzeum laboratóriumába szállították tanulmányozásra és helyreállításra - közölte Mohamed Musztafa, a minisztérium búvárrégészeti osztályának vezetője.

Bonaparte Napóleon tábornok Egyiptom és Szíria ellen indított hadjáratával (1798-1801) el akarta vágni az angolokat Indiától, megszerezve az Indiába vezető hajózási út stratégiai pontjait, ám a hajárat súlyos kudarccal végződött. Málta elfoglalása után 1798. július elsején érkezett Alexandriába, ahonnan Kairóba vonult, és 1798. július 21-én az úgynevezett piramisok csatájában legyőzte a mamelukok hadseregét, és bevette Kairót.

A Nelson admirális vezette brit flotta azonban augusztus 1-jén megtámadta hajóit, és az Alexandriához közeli abukíri (más néven nílusi) csatában győzelmet aratva megsemmisítette a franciák flottáját. Napóleon Egyiptomban rekedt, veresége ellenére folytatta Egyiptom közigazgatásának átszervezését, a kíséretében lévő tudósok pedig az ókori egyiptomi kultúrát tanulmányozták. Miután az Oszmán Birodalom hadat üzent Franciaországnak, Bonaparte bevonult Szíriába. Akkónál azonban a brit parancsnokság alatt harcoló törökök visszavonulásra kényszerítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tányérunkon is végezhetik a tengerek műanyagszemetei

A hulladék fenyegeti a vízi állatokat, a turizmust és a halászatot. Az apró műanyagdarabok akár a… Tovább olvasom