Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Megtalálták T. rex tollas unokatestvérét

Egy hatalmas tollas ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit fedezték fel Kínában: az őshüllő a T. rex, azaz a "zsarnokgyík" unokatestvére volt.
A leletről a Nature csütörtöki számában jelentették meg tanulmányukat kínai és kanadai paleontológusok.

A felnőtt és két fiatal egyed jó állapotban fennmaradt csontvázát egy kőfejtőben tárták fel Kína észak-keleti részén, Liaoning tartományban. A dinoszauruszok a Tyrannosauridae család korai képviselőinek számítanak; 125 millió évvel ezelőtt éltek, vagyis 60 millió évvel korábban, mint a "zsarnokgyík". Némely vonatkozásban hasonlítottak ugyan a család kései képviselőihez, ám például három funkcionális ujjal rendelkeztek, míg a T. rex csupán kettővel.

A felnőtt egyed testhossza elérte a 10 métert, és a zsarnokgyík mellkasáig érhetett. Súlya meghaladta az egy tonnát, a fiatal egyedeké pedig 500 kilogramm körüli volt. A lelettel kapcsolatos legérdekesebb momentum azonban az, hogy a dinoszauruszok nyakán és karjain piheszerű tollazat őrződött meg.

A T. rex eddig ismeretlen unokatestvére a Yutyrannus huli nevet kapta, ami "tollas gyönyörű zsarnokot" jelent. Az elmúlt években több kisebb, tollas dinoszaurusz fosszíliái is előkerültek, de ez az első eset, amikor nagy testű, tollviseletben "pompázó" őshüllő maradványait tárták fel.

Amennyiben a zsarnokgyík unokatestvére tollazattal rendelkezett, elképzelhető, hogy a T. rex is a tollas dinoszauruszok sorába tartozott. "Ideje megváltoztatnunk a T. rexről alkotott elképzeléseinket" - hangsúlyozta Luis Chiappe, a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeum dinoszaurusz intézetének igazgatója, aki nem volt részese a felfedezésnek.

Az esetleges tollazat sem tette azonban barátságosabbá a zsarnokgyík küllemét. "A T.rex egyaránt félelmetes, akár volt tollazata, akár nem" - vélekedett Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa.

Matthew Lamanna, a Carnegie Természettudományi Múzeum segédkurátora szerint a T. rex egyaránt rendelkezett tollazattal és pikkelyekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord energián ütközteti a protonnyalábokat a CERN

Csütörtöktől rekord nagyságú energián kezdődött meg a protonnyalábok ütköztetése a CERN-nél. Tovább olvasom