Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Megtalálták Vitzilopotcsli születési helyét

Az aztékok fő istene a szentként tisztelt Coatepec-hegyen látta meg a napvilágot, mexikói régészek most ezt a hegyet találták meg.
Mexikói régészek történelmi források és régészeti leletek alapján valószínűsítik, hogy megtalálták az aztékok által szentként tisztelt Coatepec-hegyet, ahol fő istenük, Vicilopocstli született.

Fernándo López Aguilar archeológus a Kolumbusz előtti és a gyarmatosítás idejéből származó források, valamint a Mezquital-völgy földrajza és a mítosz közötti hasonlóságok alapján a Mexikó közepén elterülő Hidalgo államban valószínűsíti a mitikus Coatepec-hegy helyét - közölte a mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet (INAH).

A manapság Hualtepecnek nevezett hegy mintegy 30 kilométerre fekszik a pahnúi régészeti ásatásoktól, amely az i.e. 500-i.sz. 300 között virágzó Xajay-kultúra emlékeit rejti - olvasható az INAH közleményében.

A hegy központi szerepet tölt be a mexikói mitológiában: Koatlikue ősanya ott várta gyermekét, Vicilopotcslit, a háború és a nap istenét, és ott is adott neki életet.

López Aquilar rámutatott: a hegy, amelyet a konkvisztádorok krónikásai közül több is említett, abban a Mezquital-völgyben magasodhatott, ahol a Hualtepecre már az i.sz. 5-6. században virágkorát élő Teotihuacan-kor óta szent helyként tekintettek. A régész szerint ez lehetett az a vidék, ahol Aztlánból, az aztékok legendabeli őshazájából induló vándorútjukon az aztékok megálltak, mielőtt elérték volna Tulába.

A régész elmondta, kutatók évtizedekig Aztlánt és Coatepecet is Durango, Zacatecas, Sinaloa és Nayarit szövetségi államok területén keresték, noha nemrégiben már Michoacán, Guanajuato, Querétaro vagy Hidalgo területét vizsgálták.

López Aquilar 1991 óta tanulmányozza a Hualtepec-hegyet, amelynek csúcsán egy kápolna áll. Egyes kövei, valamint egy 400 méter hosszú gyalogút a Kolumbusz előtti korból származik. A hegyen a spanyol hódítás előtti időkből származó szobrok maradványai is előkerültek, köztük egy kőbe faragott kígyófej - vélhetően Kecalkóatl, a tűz istene ábrázolása.

A Hualtepec-hegynek van egy köves nyúlványa, a Hold sziklájának hívják. Ez azték legenda szerint Vicilopotcsli húga, a testvére által megölt Kojolsauki feje, amelyet fivére a hegyen hagyott, míg testének darabjai lezuhantak a mélybe.

López Aquilar szerint ásatásokat kellene folytatni a Hualtepec-hegy tetején, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, használták-e a helyet Vicilopotcsli szentélyeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 éve haltak meg az ˝igazi˝ sziámi ikrek

1874. január 17-én halt meg a törzsénél összenőtt sziámi ikerpár, Csang és Eng, akik e fejlődési… Tovább olvasom