Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Megvan az általános felmelegedés hiányzó bizonyítéka

Megerősítést kaptak a hét végén azok a prognózisok, amelyek szerint veszélyesen melegszik a Föld légköre. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a légkör felmelegedése a magasabb rétegekben is mérhető már.
Ennek azért van jelentősége, mert az elmúlt 2 évtizedben a műholdas és léggömbös mérési adatok nem mutattak ki lényeges melegedést a 12 - 16 kilométeres magassági tartományban. Emiatt a klímaváltozást cáfoló szkeptikusok megkérdőjelezték az általános felmelegedést prognosztizáló számítógépes modellek megbízhatóságát.

Az amerikai Yale egyetem két kutatója új, pontosabb mérési módszerek alkalmazásával kimutatta, hogy 1970 óta a 12-16 kilométeres magasságban a légkör 10 évenként 0,65 Celsius fokot melegedett, és ez teljesen összhangban van a klímaváltozási számítógépes modellekkel.

A légkör már 12-16 kilométer magasságban is melegszik.
A légkör már 12-16 kilométer magasságban is melegszik.

A két amerikai tudós nem közvetlen hőmérsékletmérésekből vonta le a következtetést, hanem a szélmegfigyelési adatokból. A széljelenségek ugyanis tartósabb jelenségek, mint a hőmérséklet-változások, ezért a szélmegfigyelési adatokban lényegesen kevesebb szakadás van, mint a hőmérsékletiekben.

Az amerikai tanulmány a Nature Geoscience című brit tudományos havilap legfrissebb számában jelent meg. A szerzők és a tanulmány kommentátorai szerint így kísérleti megfigyelési adatok is megerősítették azt, amit eddig csak számítógépes modellek jósoltak az alsó légkör (troposzféra) felsőbb rétegeinek viselkedésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerek és kudarcok a Marsra küldött űreszközök történetében

Az emberiség 1960 óta próbál űreszközöket küldeni a Mars közelébe vagy magára a bolygóra. A… Tovább olvasom