Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Meleg óceánvíz olvasztja Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccserét

Az elmúlt 21 évre vonatkozó adatok alapján az Antarktisz leggyorsabban olvadó részein lévő gleccserek olvadási sebessége megháromszorozódott az elmúlt évtizedben.
Meleg óceáni áramlatok olvasztják Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccserét, amely hat méternyi globális tengerszint-emelkedéshez elegendő jeget tartalmaz - közölték hétfőn ausztrál szakemberek.

A 120 kilométer hosszú és több mint 30 kilométer széles Totten-gleccserről ez idáig úgy vélték, hogy olyan területen fekszik, amelyet nem érintenek a melegebb áramlatok. Egy, a fagyott régióból nemrég visszatért kutatócsoport szerint azonban a jégfolyam körüli vizek melegebbek, mint gondolták, és valószínűleg alulról olvasztják a jégóriást.

"A műholdas adatokból tudtuk, hogy a gleccser vékonyodik, ám nem voltunk tisztában a jelenség okával" - mondta Steve Rintoul, az expedíció vezető kutatója. A szakember szerint egészen mostanáig úgy vélték, hogy a kelet-antarktiszi jégtakarót hideg víz öleli körbe, stabilitást biztosítva a területnek, amelyen emiatt nem várható sok változás.

A kutatócsoport szerint azonban a Totten-gleccser körüli víz mintegy 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a többi területen, amelyet a déli félteke nyári hónapjaira időzített expedíció során meglátogattak. "Egészen a gleccser orráig jutottunk és olyan hőmérsékletet mértünk, amely elég meleg ahhoz, hogy jelentős olvadást okozzon" - mondta Rintoul.

Hozzátette: "az a tény, hogy a meleg óceánvíz képes elérni ezt a gleccsert, azt jelzi, hogy Kelet-Antarktisz valószínűleg jóval sérülékenyebb a klímaváltozás okozta óceáni változásokkal szemben, mint azt korábban gondoltuk".

A masszív jégrengeteg miatt a korábbi expedíciók nem tudtak elég közel jutni a gleccserhez, az időjárás azonban kedvezett az Aurora Australis jégtörőnek és az ausztrál környezetvédelmi minisztérium Antarktisz-részlegén (AAD) dolgozó szakembereknek.

Rintoul szerint a Totten-gleccser nem fog egyik napról a másikra elolvadni és hatméteres tengerszint-emelkedést okozni, de a friss eredmények hasznosak lesznek a szakemberek számára annak előrejelzésében, hogy az óceánok változásai milyen hatással lesznek a jégtakarókra, valamint a jövőbeli tengerszint-emelkedésekre vonatkozó erőjelezések tökéletesítésében is segíthetnek.

Az elmúlt 21 évre vonatkozó adatok alapján az Antarktisz leggyorsabban olvadó részein lévő gleccserek olvadási sebessége megháromszorozódott az elmúlt évtizedben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fekete lyukaknak sem tesz jót a koplalás

A kvazárok fényes, masszív objektumok, óriási tömegű központi fekete lyukból nyerik az energiájukat,… Tovább olvasom