Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Világvevő > Mérgező gázokkal táplálkozik egy száj és bél nélküli tengeri féreg

Mérgező gázokkal táplálkozik egy száj és bél nélküli tengeri féreg

Szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli kis tengeri féreg az olaszországi Elba sziget partjainál.

MTI - 2012.04.17. 07:27
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az Olavius algarvensis nevű féreg felvett táplálékát a bőre alatt élő baktériumok dolgozzák fel. Ezek a baktériumok a gázokból nyert energiát használják fel arra, hogy szénhidrátot termeljenek - írják brémai és greifswaldi tudósok a Proceedings című amerikai szaklapban közölt tanulmányukban.

"A baktériumok annyira hatékonyak, hogy a féreg az evolúció során teljesen feladta teljes emésztőrendszerét, beleértve száját és beleit is és áttért a szimbiótákon keresztül történő táplálkozásra" - fejtette ki Nicole Dubilier, a Max Planck Tengerbiológiai Intézet munkatársa Brémában.

A szagtalan szén-monoxid és a kellemetlen szagú kén-hidrogén rendkívül mérgező az ember számára. A féreg baktériumai viszont a környezetükben lévő hidrogénből és organikus tápanyagokból energiát képesek nyerni.
Az apró élőlény számára még egy táplálékforrás létezik: baktériumai segítségével ugyanis képes hasznosítani anyagcseretermékét is. "A féreg ezért nemcsak emésztőrendszeréről, hanem kiválasztószerveiről is lemondhat. Egyelőre ez az egyetlen tengeri élőlény, amely ilyen tulajdonsággal rendelkezik" - írja Dubilier.

A kutató több mint tizenöt éve foglalkozik a szokatlan tengeri féreggel.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...