Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Mesterien álcázza tojásait a japán fürj

A madár figyelembe veszi a tojáshéj egyedi színezetét és ehhez hasonló mintázatú talajt keres.
Ott költi ki tojásait a japán fürj, ahol a legjobban álcázhatja őket.

A madár figyelembe veszi a tojáshéj egyedi színezetét és ehhez hasonló mintázatú talajt keres. Brit kutatók fedezték fel a különleges viselkedést. Azt, hogy ez növeli-e az utódok túlélési esélyeit, még vizsgálják.

A japán fürj (Coturmix japonica) a földön költ, ahol viszont a tojások ki vannak téve az ellenség támadásainak. A héj mintázata és színezete az egyes tojóknál erősen eltérő lehet.

Ott költi ki tojásait a japán fürj, ahol a legjobban álcázhatja őket.
Ott költi ki tojásait a japán fürj, ahol a legjobban álcázhatja őket.

George Lovell, a skóciai Dundee-ban lévő Abertay Egyetem kutatója munkatársaival négy különböző színű és mintázatú talajt "kínált fel" költési terepül a madaraknak. Majd megvizsgálták az összefüggést a tojás és a választott talaj mintázata között.

A madarak ott rakták le tojásaikat, ahol a legjobban elrejthették őket - írják a szakértők a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Azok a tojók, amelyeknek erősen foltosak a tojásaik, a foltok színéhez hasonló színű talajra költöttek. A világosabb és kevésbé foltos tojásokat olyan talajra rakták le, amelynek a színe a tojás alapszínéhez illett.

"A madarak tudják, hogyan néznek ki a tojásaik, és úgy választják ki a költési helyszínt, hogy minimálisra csökkentsék a felfalás veszélyét" - írja Lovell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonardo festményét lézerrel ˝lőtték fel˝ a holdkutató szondára

Ez volt az első sikeres lézeres bolygóközi kommunikáció. Tovább olvasom