Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Metrót építettek, 2000 éves bambusztekercset találtak

Az i.e. 202 és i.sz. 9 közötti korból, a Nyugati Han-dinasztia 920 szövegére és egyéb tárgyakra bukkantak Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban.
A Nyugati Han-dinasztia, vagyis az i.e. 202 és i.sz. 9 közötti korból származó bambusztekercsekre bukkantak metróépítési munkálatok közben Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban.

A 920 szöveg mellett más történelmi relikviákat is találtak, a szövegek azonban különösen értékesek, mert a kétezer évvel ezelőtti orvoslásról szólnak. Fejfájásra például erős piros paprikát, sárgaságra pedig a bika vizeletét javasolták. A 920 tekercs közül 184 az állatok gyógyításával foglalkozik, a fennmaradó 736, amelyet kilenc fejezetbe soroltak, az orvoslás különböző területeit érinti.

Régészek szerint a könyvek a gyógyítás úttörőjeként ismert Pien Csüe 5. századi tudós előfutárainak elveszett klasszikusai.

Pien Csüe volt az, akiről úgy tartják, hogy már alkalmazta a pulzusmérést és az altatást. A világon talán ő volt az első, aki szervátültetést hajtott végre, ahogy az a taoizmus jelentős művében (Lie Ce) szerepel.

A szövegek között boszorkánysággal foglalkozó nincs, ami az orvoslás és a mágia különválására utal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A druidáknak nem tetszik a megújult Stonehenge

A megalitikus építményt övező új, frissen megnyílt látogatóközpont kiállítása ellen tiltakozást is… Tovább olvasom