Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Miért válnak alkoholistává az intelligens emberek?

Az intelligens embereknek nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholproblémáik, mint kevéssé eszes társaiknak, áll egy tanulmányban. Ennek oka, hogy az okos emberek többnyire olyan állást töltenek be, amely nagy stresszel jár, a nagy idegfeszültség ellen pedig az alkoholban keresnek menedéket, állítják a kutatók.
A brit Medical Research Council egy másik tanulmányban kimutatta, hogy azok a nők, akik férfiak uralta területen dolgoznak, szintén nagy arányban küzdenek alkoholproblémákkal. A középosztálybeli nők nagy valószínűséggel harmincas éveikben isznak a legtöbbet, emiatt pedig a különböző rákbetegségek kockázatának nagyobb eséllyel vannak kitéve.

A tanulmány szerint éppen ezért különös figyelemmel kell lenni a középosztálybeliek alkoholproblémái iránt. A Glasgow University által végzett vizsgálatból az a következtetés is levonható, hogy egyes munkahelyeken bizonyos körökben az ivás társadalmilag elfogadott, sőt, egyenesen kívánatos szokás. A kutatók 8 710 Nagy-Britanniában született férfit és nőt vizsgáltak meg. Összehasonlították mentális képességeiket a tíz éves kori képességeikkel. A tanulmány azt mutatta, hogy azok váltak nagyobb arányban felnőtt korban alkoholistává, akiknek gyermekkorukban jobbak voltak a mentális képességeik. Továbbá, a nemeket tekintve, az alkoholizmus nagyobb arányban fordult elő az intelligens nők körében.

Gémóver. Fotó: Daily Mail

Érdekesség, hogy akik legnagyobb IQ-val rendelkeznek, azok akik minden nap isznak, míg azoknak, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, alacsonyabb az iq-hányadosuk. Ami a nőket illeti: a legtöbb alkoholistát menedzserek között találták.

Néhány hete egy újabb brit tanulmány is megjelent, amely szerint a középosztálybeli nők vannak leginkább kitéve az alkoholizmus veszélyének. Ezek a nők sokkal többet isznak annál, mint amit gondolnak. A tanulmány szerint ők akár napi egy üveg bort is megisznak egyedül. Kiderült az is, hogy harmaduk titokban fogyaszt alkoholt.

A hivatalos brit statisztikai adatok szerint minél többet keres valaki, annál többet iszik. A felsővezetők között 30 százalékkal többen küzdenek alkoholproblémával, mint a fizikai munkát végzők. A cégvezetők néhány éve hetente 15,1 egység alkoholt fogyasztottak, míg a fizikai munkások 11.6 egységnyit. A magas jövedelemmel rendelkező britek soha ennyi alkoholt nem ittak, manapság. Ezeket alátámasztják a következő adatok: egy átlagos nő hetente 9 egység alkoholt fogyaszt, a férfiak pedig 18,7 egységnyit.

Nagy-Britanniában az alkohol miatt tavaly kétszer annyian haltak meg, mint 15 évvel ezelőtt. 2006-ban 100 000 emberre 13,4 haláleset jutott, míg 1990-ben 6,9.

Olvasóink írták

 • 13. joy 2008. június 14. 21:53
  „[11] Petrácska!
  Stampedli.
  :o)”
 • 12. joy 2008. június 14. 21:52
  „Nem csak a stressz.
  Alapból nehéz elviselni mások nagyesztét, ha az még a saját is, hát időnként muszáj valahogy elveszíteni!
  :o)”
 • 11. Petrácska 2008. március 11. 11:48
  „Nem tudom mit jelent az az "egység" :(”
 • 10. VCrash 2008. március 07. 11:11
  „A cikkben látható fotómellékleten lévő teremtmény, az intelligens emberek mely ´kasztjához´ tartozik? Nem ismerem fel, pedig láttam már egy-két "Gémóver"-től megittasodott intelligenst....”
 • 9. Marica 2008. március 06. 14:26
  „Nem tudom, ki mondta: "Az igazán okos embereknek két fajtája van, az egyik öngyilkos lesz, a másik alkoholista"
  Ezek szerint nem is vagyok olyan okos, mint hittem.”
 • 8. VCrash 2008. március 06. 14:19
  „Hazánk ´szürkeállományban´ gazdag. Figyelemmel a fenti tanulmány eredményére, mi el is hanyagoljuk, hagyjuk tönkremenni, elzülleni ´gazdagságunkat´, napról-napra, óráról órára a sarki ´kiskocsmákban´...”
 • 7. Texasgirl 2008. március 05. 17:36
  „Diplomás vagyok, ennek ellenére évi 20-30 egység alkoholt fogyasztok csak. Azzal viszont egyetértek, hogy a mai világban igen nehéz embernek, főleg józan embernek maradni ebben az embertelenségben.”
 • 6. Szemet Elek 2008. március 05. 16:38
  „Ebbe Én és a Tégla büfé teljes gárdájája makcimállisan egy etért.. hükkk... mi mindanyijan hattalmas presszúra alatt vagyunk...”
 • 5. Skipper 2008. március 05. 16:00
  „Kedves Vér István!

  Ön már elég sokat ihatott , hogy ilyen gyenge helyesírással sikerült összehozni ezt a hozzászólást!”
 • 4. vér istván 2008. március 05. 15:20
  „Ezt a ciket ne hogy le hozák a napi laba.Mert ez szorol-szora,Igaz.”
 • 3. maxibicska 2008. március 05. 15:16
  „mert a magasabb IQ-val rendelkezők felfogják és meg is érték, hogy mi vár ránk emberekre ebben a szép új világban...”
 • 2. headshot 2008. március 05. 14:03
  „Lehet, hogy azt a magyart lefordította valaki angolra, amit aztán ő visszafordított magyarra.. :)”
 • 1. alkoholpista 2008. március 05. 13:23
  „Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

  Ezt a cikket régebben olvastam valahol, magyarul....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyümölcs erősíti az idegeket

A gyümölcsök segíthetnek az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében –… Tovább olvasom