Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Mikorra fogynak el a II. világháborús bombák?

Senki sem szeretne kirándulás vagy balatoni úszkálás közben II. világháborús bombára akadni. És ha ez mégis megtörténik – naponta 4–5 alkalommal kérik a tűzszerészek segítségét –, a legtöbben tanácstalanok, a legalapvetőbb ismeretekkel sincsenek tisztában. A tűzszerész szerint 67 évvel a II. világháború után még több évtizedig ad feladatot az ország mentesítése, a hadtörténész pedig a robbanóeszközök sokféleségét hangsúlyozza.
2680 bejelentés érkezett tavaly a Magyar Honvédség tűzszerész ezredéhez, többnyire második világháborús robbanószerkezetek hatástalanításához riasztották a szakembereket. Idén (2012. június 27-éig) ez a szám 1393-nál tart. Pár napja a balatonlellei strandon egy fürdőző talált rá egy második világháborús, működőképes orosz repeszaknára. Egy héttel korábban a Velencei-tó egyik strandján, Gárdonyban találtak kézigránátot a fürdőzők, azt megelőzően pedig Siófok nagystrandjánál bukkantak egy második világháborús tüzérségi gránát detonátorral ellátott gyújtószerkezetére a strandolók. Nyár, nyaralók, vízpart és gyerekek: senki sem szeretné ezeket a fogalmakat bombákkal és robbanásokkal összekötni. A hétköznapok azonban sokszor hoznak meglepő helyzeteket, amelyekre általában nem vagyunk felkészülve.

Mikorra fogynak el a II. világháborús bombák? Fotó: delmagyar.hu (galéria9

Sulykovszki Róbert zászlóst, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének tűzszerészét éppen munkában, a győri Audi-gyár építkezésén értük utol, ahol a közelmúltban százhúsz milliméteres, II. világháborús aknagránátot találtak, majd elszállították és megsemmisítették.

A tűzszerészek felhívása

Fülöpné Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje a balesetek elkerülése érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki feltehetőleg robbanótestet talál, semmi esetre se nyúljon hozzá! Jelölje meg azt valamivel, ami a környezetében fellelhető: például egy faággal vagy vízben akár náddal (nem kell és nem szabad kivinni a partra!), és a lehető legrövidebb úton értesítse a helyi hatóságot (rendőrség, a település jegyzője, vízi mentők, vízirendőrség), amely majd megteszi a megfelelő intézkedéseket. Ők teszik meg a bejelentést a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére.

– Több hete dolgozunk a beruházásnál, ami nagyon szennyezett: már nem robbanószerkezeteket keresünk, hanem gyalogsági, kilőtt eszközöktől, hüvelyektől mentesítjük, tisztítjuk a területet – fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta, hogy tavasztól őszig tulajdonképpen szezon van, vagyis ilyenkor hívják őket a leggyakrabban, naponta átlagosan 4–5 alkalommal. Elárulta, hogy a lakosság körében többnyire nem történik baleset, ritkán fordult elő kisebb robbanás, például nádégetés közben, de megesett már fémgyűjtőkkel is, akik jó pénz reményében megpróbálták szétszedni a robbanóeszközöket. Voltak meglepő esetek is, mint amikor tavaly Egerben egy hatalmas, 250 kilogrammos bombát találtak, vagy amikor Monoron egy éles kézigránátra leltek járókelők egy utcai kereszteződésben. Valószínűleg egy közeli lakás padlásáról kerülhetett a robbanószer az utcára.

Vajon mennyi munka vár még rá, 67 évvel a második világháború után mikorra fogynak el a bombák? – adódott a kérdés. – Megbecsülni sem lehet, 12 éve végzem ezt a munkát, és a statisztikák nem azt mutatják, hogy a bejelentések az idő előrehaladtával fogynának. Valószínűleg még évtizedekig lesz munkám – saccolta Sulykovszki Róbert.

Számvéber Norbert őrnagy, hadtörténész, a Honvédelmi Minisztérium HIM Hadtörténelmi Levéltárának vezetője szerint a háború után a mentesítést 1954-ig tervezték, azt gondolták, ennyi idő alatt sikerül majd a robbanószerkezeteket felszámolni az országban. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy óriásit tévedtek. – Minél több új beruházásnál mozgatják meg a földet, annál többször fordul elő, hogy lőszermaradványok, lövedékek, robbanótestek kerülnek elő. Amíg az aknamezőket nagyon nagy hatékonysággal szinte teljes egészében felszámolták, addig a kilőtt lövedékek, ledobott bombák a fizika törvénye szerint észrevétlenek maradtak a földben. Igen nagy gond még az is, hogy 8–10 százalékos az úgynevezett befulladt lövedékek aránya, ami azt jelenti, hogy éles állapotban kilőtt, de fel nem robbant lövedékek lapulhatnak a talajban vagy a vízben – részletezte a hadtörténész, aki negatív példaként a pár nappal ezelőtti balatonlellei esetet említette: a fürdőzővel ellentétben soha nem szabad ezeket a gyanús tárgyakat elmozdítani – alkalom esetén kivenni az iszapból –, hanem azonnal szakembert kell hívni.

Mikorra fogynak el a II. világháborús bombák? Fotó: delmagyar.hu (galéria9

– Sajnos a lakosság egyáltalán nem ismeri a lőszereket, és azok veszélyességi fokát, mint ahogy 1945 és 1951 között is így volt, ezen időszak alatt becslések szerint több mint ötezren haltak és sebesültek meg súlyosan a második világháborúból visszamaradt lövedékek és robbanótestek miatt. Az emberek naivitása elképesztő volt, a gyerekek például azzal játszottak, hogy összegyűjtötték a gyalogsági és egyéb lőszereket, és bedobták a tűzbe. Sokan megvakultak, vagy elvesztették kezüket, lábukat – magyarázta Számvéber Norbert. Azt mondta, a hírekben sokszor megtévesztő a bomba elnevezés, ugyanis inkább különféle lőszertípusokról beszélhetünk, például aknagránátról, repülőbombáról, tüzérségi gránátról, kézigránátról, gyalogság vagy harckocsi elleni aknákról. Ha az ország lőszerekkel való fertőzöttségét szeretnénk meghatározni, akkor a kronológiai meghatározás szerint a második világháborúban négy időszakra tehetők a harcászati tevékenységek. Az első 1944. augusztus 26-ától október 5-éig tartott, ez volt az erdélyi hadműveleti időszak, a Keleti-Kárpátok vonalán, hegyvidék és fennsík területén folytak a harcok, sok volt az erdővel borított terület.

Mentesítési adatok

A tűzszerészek a Magyar Honvédség egyik legrégebbi egysége. Megalakulásuk és tevékenységük kezdete egybeesik a második világháború magyarországi szakaszának befejezésével. Az elmúlt több mint 60 év során a tűzszerészek és aknakutatók mintegy 100 ezer hektár területet mentesítettek. Megsemmisítettek mintegy 20 millió aknát, bombát és tüzérségi lőszert, valamint 30 ezer tonna egyéb lőszert és robbanóanyagot. A veszélyes feladatok végrehajtása közben több mint háromszáz tűzoltó, határőr és tűzszerész halt hősi halált – tudtuk meg a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztjének szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatójából.

A második 1944. október 6-ától október 28-áig tartott, alföldi páncélos csata volt, debreceni csatának is hívták, egészen a Duna–Tisza közétől a Tisza felső folyásáig zajlottak a különféle hadműveletek. 1944. október 29-étől 1945. februárig tartott a harmadik, ez volt az elhúzódó jellegű budapesti csata, itt zajlott a harctevékenységek legjelentősebb része, amely a Dunántúl keleti részén, főleg a Balaton és a Duna közötti szakaszon zajlott. Értelemszerűen hadianyag-maradékokból Budapest térsége az ország legszennyezettebb területe. A Balaton és a Dráva folyó között volt a legjellemzőbb az aknásítás, több százezer aknát telepítettek ide.

– Nem lebecsülendő, hogy különféle típusú lövedékekről, robbanótestekről beszélünk. A bomba pontosan repülő eszközökről ledobott ejtőlőszert jelent. Tűzszerészszempontból legnagyobb mennyiségben a különféle tüzérségi lövedékek, gyalogsági lőszerek és aknagránátok fordulnak elő, ebből használhattak a legtöbbet – fogalmazott a hadtörténész. A harcok negyedik szakasza pedig 1945. február 13-ától április 13-áig tartott. Szintén dinamikus, mozgó harc jellemezte, a Nyugat-Dunántúl szintén nagyon fertőzött volt: a harcoló csapatok sok helyen készítettek lőszerlerakatokat, amelyeket aztán vagy sikerült elszállítaniuk, vagy nem. Ha ezek a földbe kerültek, növelték a veszélyes eszközök számát.

Mikorra fogynak el a II. világháborús bombák? Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Számvéber Norbert hangsúlyozta, hogy az álló- és folyóvizeinket százalékos arányban sokkal nagyobb hatékonyságban mentesítették, mint a szárazföldi területeket. A mostanában a hírekben gyakrabban szereplő balatoni esetek ellenére a Balatont aprólékosan, folyamatosan mentesítették. A nehezebben megközelíthető helyeken, hegyekben, erdőkben nagyobb az esély arra, hogy aknagránátra, tüzérségi lövedékekre leljünk. – Az egyik kereskedelmi televízió híradásában azt hallottam, hogy a Balatonban még több ezer robbanóeszköz van. Ebből egy szó sem igaz, ezt az információt a bulvárkategóriába sorolnám. Általánosságban azonban elmondható, hogy a különböző tavak medrében, az ország területén még jelentősebb mennyiségű, ám a békés életet közvetlenül nem veszélyeztető robbanótestek lapulhatnak – állítja a hadtörténész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiszár Jenő: a rádiós díjnak a rádióban a helye

Csiszár Jenő ugyanarról beszél most is, mint az Apukám világában, csak a csomagolás változott. Interjú. Tovább olvasom