Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Minden az UV sugárzásról, avagy így biztos nem fog leégni!

ÁNTSZ: az "extrém" UV sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent.
Az "extrém" erős UV sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent, ilyenkor különösen elővigyázatosnak kell lenni, akár 10 perc alatt is leéghet az ember - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán hétfőn.

Az ÁNTSZ azt írta: Magyarországon extrém erős UV sugárzás ritkán fordul elő. A két héttel ezelőtti hőhullám idején, illetve az elmúlt napokban az UV-B sugárzás (középhullámú ultraibolya-sugárzás) értéke többször is meghaladta az extrém szintet.

Ennek kapcsán az ÁNTSZ ismertette az UV sugárzás szintjeit, veszélyességi fokozatait, illetve az egészség védelme szempontjából legfontosabb tanácsokat.

Gyenge sugárzásnak tekinthető, amikor az UV index 0 és 2,9 között van. Ez a sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. A verőfényes napsütésben azonban ilyenkor is ajánlott napszemüveget viselni. Kiemelték: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat, ezért a síelők és a fürdőzők ilyenkor hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet.

A 3-4,9 UV index mérsékelt sugárzást, s egyúttal alacsony veszélyességi szintet jelent. Ekkor az érzékenyebb bőrűek, illetve a kisgyermekek kivételével 30-45 percet is lehet napozni, délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után akár kétszer ennyit is. Ugyanakkor a napvédő krém és az UV szűrős napszemüveg használata már ekkor is fontos.

Erős sugárzásnak számít, ha az UV index 5 és 6,9 között van. Ez a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

A 7,0-7,9-es UV index nagyon erős sugárzást, s a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent, a leégési idő 15-20 perc. Ekkor az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy csak délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után tartózkodjanak a napon, akkor is maximum 20 percig. Fontos a megfelelő ruházat, széles karimájú kalap viselése, illetve az UV szűrős napszemüveg viselése.

Az ÁNTSZ szerint a fényvédelemmel kapcsolatban ilyenkor a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés áll az első helyen, és csak ezután jönnek a fényvédők. Utóbbi kapcsán azt is kiemelték: a fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát. Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, a kenőcsből viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre.

Amikor az UV sugárzás értékei már a 8 értéket is meghaladják, az már "extrém" sugárzást jelent. Ekkor nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni. A szabadban a bőrt kétóránként, ujjnyi vastagon legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni.

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint az UV-B sugárzás maximuma várhatóan hétfőn és kedden is az extrém szint felett alakul.

Olvasóink írták

  • 2. kiokushyn 2012. július 02. 18:12
    „Kakaóvajat kell használni, sok káros anyag van a napozó olajokban-csak nem szól róla a fáma, mert akkor nem lehetne eladni.”
  • 1. dBrown 2012. július 02. 16:26
    „"A szabadban a bőrt kétóránként, ujjnyi vastagon legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni."
    ujjnyi vastagon? Akkor jóhogy nem égek le, az nettó 1 centis réteg. Valami nem jó itt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alvásmegvonás olyan, mint a fizikai igénybevétel

Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai… Tovább olvasom