Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Minicsillagot fedeztek fel - először

Svájci, lengyel és chilei kutatók először fedeztek fel törpecsillagot egy gyakori égi jelenségnek számító gömbhalmazban.
A csillag úgy árulta el magát, hogy úgynevezett kozmikus nagyítóként működött.

A gömbhalmaz nagyon sok csillag gömb alakú falhalmozódása kis területen. Eddig az asztronómusok csak feltételezték, hogy ezekben a halmazokban kis tömegű csillagok is vannak. A hatalmas távolság és a gyenge fényerő miatt még a legmodernebb teleszkópok sem jártak sikerrel - közölte a Zürichi Egyetem.

Philipp Jetzer svájci asztronómus valamint lengyel és chilei munkatársai közösen bukkantak a csillagra a gömbhalmazban. A csillag mintegy tízezer fényév távolságra van a Naptól, tömege pedig ötször kisebb.

A csillagot az úgynevezett gravitációs mikrolencse-hatás segítségével figyelték meg a kutatók. A jelenség lényege, hogy a távoli fényforrás - egy csillag - előtt elhaladó, sötét égitest rövid időre fókuszálja, felerősíti a fényforrás fényét.

A csillagászok eredményeiket az Astrophysical Journal Letters című magazinban mutatták be.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2011. december 16. 06:54
    „Az emberiség is olyan, mint a kozmosz. Emberek születnek és meghalnak, bolyonganak, keringenek, összetartoznak és távolodnak, tündökölnek, olykor egyik a másik fényében, némelyek elnyelnek minden energiát, mások pozitív kisugárzásúak, pusztítanak, mint a szupernóva, ragyognak üstökösként, gyarapodnak, mint a táguló világegyetem. Minden mindennel összefügg. Csak az emberségesség kevés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úgy néz ki, létezik az isteni részecske

A Higgs-bozon nevű feltételezett részecske felfedezése az utolsó hiányzó "darabja" a részecskefizika… Tovább olvasom