Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Mit csinált tíz éve, 2001. szeptember 11-én?

Tíz évvel ezelőtt szeptember 11-én nem túlzás, örökre megváltozott a világ. A héten az Amerikai Egyesült Államokban végrehajtott eddig legsúlyosabb terrorcselekményre emlékezünk. Az önök segítségével is.
Fotó: wikipédia
Fotó: wikpédia

2001. szeptember 11-én reggelén 19 géprabló átvette az irányítást négy, Bostonból, Newarkból és Washingtonból San Franciscóba és Los Angelesbe induló repülőjáraton. Helyi idő szerint 8:46-kor az American Airlines 11-es járata a World Trade Center északi tornyába ütközött, 9:03-kor a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba.

Fotó: wikipédia
Fotó: wikpédia

Géprablók egy másik csoportja vezette az American Airlines 77-es járatát a Pentagon épületébe reggel 9:37-kor. A negyedik gép, a United Airlines 93-as járata Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le 10:03-kor, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház volt.

Fotó: wikipédia
Fotó: wikpédia

Mit csinált aznap? Honnan hallott először az eseményekről? Egyáltalán elhitte, amikor először hallotta? Milyen érzések kavarogtak aztán önben? Félt-e attól, hogy nálunk is bekövetkezhet hasonló terrortámadás? Voltak-e akkor szerettei, ismerősei New Yorkban? Vagy éppen ön volt a helyszínen? Ossza meg velünk emlékeit!

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Beaverfieldmarketplace 2011. szeptember 10. 16:54
  „52..... 1941 dec. 7. Pearl Harbour. Hanyadikos vagy? Ezt ha jól emlékszem 12.-ik osztályban tanították.”
 • 51. GondaIstván 2011. szeptember 08. 13:47
  „Döbbenten hallgattam a híreket, hogy pát hete nagy összegű biztosítást kötöttek az épületekre, előző nap körbetelefonálták a zsidókat, hogy másnap nem menjenek dolgozni, meg hogy repülő csapódott a Pentagonba, csak épp nem találják.”
 • 50. Roxy08 2011. szeptember 08. 10:02
  „Gyönyörű napos idő volt azon a napon. Az Ősz igazi színeit( halványsárgától a sötétbarnáig ) korábban még nem láttam annyira szépnek, mint ott és akkor.
  Egy egészségügyi központba kellett időre, azaz 8.30-ra odaérni a gyermekeimmel, akik kötelező védőoltást kaptak. Addig nem kezdhették meg a sulit.A kicsi eléggé vinnyogott, nem győztem nyugtatgatni. Igazából, sajnos le is kellett fognia az asszisztensnek, mert képtelenség volt vele boldogulni. Majd egyik percről a másikra felbolydult minden. Kétségbeesett arcú emberek osztották meg egymással a hirtelen történt eseményeket.
  " Megtámadták Amerikát!" Ennyit lehetett hallani, a többi susmus. Iparkodtunk a dolgunkra mi is, majd a Tv-t bekapcsolva olyan érzés volt, mintha akció filmet néznénk. A hátborzongató az volt, hogy egyenes adásban közvetítették a tornyok aktuális állapotát. Mindez 1 órányira New Yorktól, New Jersey-ben.
  Délután elautóztunk a Szabadság-szobor környékére, ahol továbbra is gomolygott a füst. Képtelenség volt a "semmit" nézni.
  A védőoltások dátumát nem fogjuk elfelejteni.”
 • 49. Palmer2011 2011. szeptember 07. 19:25
  „Én a kollégiumi szobában voltam, tanultam valamit. Talán beszámolóra készültem. Nagyképű, gyúrós szobatársam bejött, és elújságolta, hogy többezer embert öltek meg New Yorkban és felrobbant több felhőkarcoló is. Én szkeptikusan fejemre tettem a könyvet és hangosan kételkedtem. Aztán tömegével rohantak le a koliban emberek a tévészobába. Na gondoltam, ennek fele sem tréfa. Akkor ugyan nem tudtam, hogy hogyan, ki, miért tette, de a hivatalos magyarázat nekem igazából soha nem állt össze. Főleg a lüke Busht látva nem. Teljes mértékben ma sem hiszem sem a terrorcselekmény sem a pénzéhes tőkepárti érdekcsoportok gusztustalan akciójáról szőtt elméleteket sem. Inkább úgy tűnik, mintha mindkettő történ volna egyszerre. Mindkettőnek ugyanaz volt a célja, de a terrorcselekmény pont kapóra jött a tőkének. Szerintem mindenki tudta, mi készül, hagyták is hogy tegyék, de azért biztos, ami biztos a tölteteket bekészítették a toronyba is. A Pentagonba viszont nyilvánvalóan nem repülőgép csapódott.”
 • 48. Robinho 2011. szeptember 06. 14:13
  „A politikusok, milliárdos üzlet- és bankemberek miatt van elhazudva minden a történelemben. Ez esetben is a hivatalos álláspont egy nagy blabla! Bush elnök meg tovább mesél a gyerekeknek bólogatva, mosolyogva, miközben lángokban áll New York szíve - jelenet a Fahrenheit 911-ből?!! Milyen elnök az ilyen? <moderálva>”
 • 47. QM 2011. szeptember 06. 11:39
  „Amikor 1981 körül néztem a jugoszláv 1-en, hogy az usások hogy nyírják az indiánokat, már akkor sejtettem, hogy ez nem vezet jóra... Hirosima, Nagaszaki, Vietman, stb... egyáltalán nem különbek, mint bármelyik fegyveres hatalom... Magyarország nincs ilyen veszélyben, mi más miatt szívunk, de rendesen ...”
 • 46. Lutetia 2011. szeptember 06. 10:11
  „Aznap délután ólmos fáradtság vett rajtam erőt, és szokásomtól eltérően hétköznap délután lefeküdtem aludni. Arra ébredtem, hogy csörög a telefon. Az anyósom volt, hisztérikusan zokogta a telefonba, hogy azonnal kapcsoljam be a tévét (azt elfelejtette megmondani, melyik csatornára állítsam). Csak azt hajtogatta eszelősen, hogy az USÁ-t megtámadták. Én meg félkábultan azt sem tudtam, hogy ébren vagyok-e vagy álmodom.”
 • 45. északmagyar 2011. szeptember 06. 09:26
  „Hogy mit csináltam 2001. szept. 11-én?
  Egy barátommal vitatkoztunk a gimiben, hogy a Titanic-ról azt mondták, semmi sem süllyesztheti el. Szerinte a WTC ledönthetetlen, én meg azt mondtam hogy a WTC is csak egy dolog, ami elromolhat. A továbbit Murphy mondja ki.”
 • 44. allwin 2011. szeptember 06. 08:48
  „Lesz olyan is, hogy

  Ön mit csinált 1956. október 23-án?”
 • 43. jq 2011. szeptember 06. 08:41
  „Mit csinált ön 1945 augusztus 6-án és 9-én? És az amerikaiak mit csináltak? Akkor hányan haltak meg?”
 • 42. Casablanca 2011. szeptember 06. 07:51
  „Lassan már nagyobb ünnep, hogy március 15...

  Olyan nekem az a nap és legalább annyi közöm van hozzá, mint a ruszkiknak a november 7...”
 • 41. gmentes 2011. szeptember 06. 07:50
  „Erről emlékezzenek meg az amerikaiak. Nekünk mi a fenének kéne!
  Túl ködös volt ez az ügy, ahogy több hozzászóló is írja.”
 • 40. donat.deme@gmail.com 2011. szeptember 06. 05:32
  „És mitől omlott össze a WTC7-es?
  Fújt a szél?”
 • 39. donat.deme@gmail.com 2011. szeptember 06. 05:23
  „Csak annyit fűznék hozzá, hogy az a TERROR szó nagyon sántít ebben a dologban...”
 • 38. vidékipolgár 2011. szeptember 05. 23:13
  „Mitől roskad őssze egy vas,beton és üveg épület ha kigyullad? Aztán a tesókája is !
  A Penagon-nál meg elsikkadt a repcsi és a story?
  DE SEBAJ TOVÁBB LEHET HÁBORÚZNI! Merthogy ez az ország végigháborúzta a XX. századot és mindenbe beleütötte az orrát amiből hasznot remélt.
  Ki lesz vajon a következő megszállt ország? Bizonyára kell, hogy legyen olaja,fenyegetéssel kell bírnia az USA legjobb kistestvérbarátjára, mert vissza kérik tőlük az országukat az arabok...stb. Irán?, Szomalia?,
  Hány hamburgerező birkát kell majd feláldozni a megrendezett terrorjelenetben vajon, hogy elég látványos és alapos legyen az indok?
  Gusztustalan ! Micsoda forgatókönyv.”
 • 37. Mil 2011. szeptember 05. 21:50
  „Emléxem szép napos idő volt. Délutános voltam. TVhez nem jutottam akkor, csak innen onnan hallottam hírfoszlányokat, de nem tudtam mi történt. Másnap a DM egész címlapján ez állt: MEGTÁMADTÁK AMERIKÁT!. Elraktam, azóta is megvan :)”
 • 36. egymegegyketto 2011. szeptember 05. 21:44
  „nem is emlékszem, mit csináltam éppen akkor”
 • 35. szittya 2011. szeptember 05. 21:30
  „érdekes felvetések láttak napvilágot utána. Meg kell nézni azt a bizonyos Fahrenheit 911. című filmet. Ki is támadta meg Amerikát? Tény a két torony összeomlott. De mitől is? Kockáról kockára lassították a felvételeket. Érdekes. A pentagonnál hová lett a repülőgép roncs. Nincs. nem is volt.”
 • 34. Robinho 2011. szeptember 05. 21:23
  „Kajáltunk egy étkezdében - azt hiszem gyros-t - délután négykor, akkor bemondta ott a rádió, hogy megtámadták Amerikát. Mondom a többieknek: na ne szórakozzanak már, hülyítik itt a népet! Aztán meg mentem egy szemináriumra a fősullin, amikor az aulában vagy ötvenen nézték a tévét. Mondom mi a bánat van? Akkor mondja egy csaj, hogy megtámadták Amerikát és láttuk, ahogy lángokban áll az egyik torony. Na akkor elhittük!!!
  De könyörgöm nem olyan egyszerű a képlet!!! Michael Moore is megrendezte a filmjét, meg egy csomó közvetett bizonyíték!!!
  EMBEREK! Afrikában naponta többször ennyi ember hal meg háborúk, gyilkosságok, mészárlások, gyújtogatások, terrortámadások miatt! Szudán, Kongói Dem. Köztársaság, Szomália stb.!!! Ők nem érnek annyit, hogy legalább egy nyúlfarknyi hír legyen...?”
 • 33. heró 2011. szeptember 05. 20:36
  „Épp szolgálatban voltam a mentőknél! Az új-klinikán néztük a betegváróban a tv-t, én azt hittem hogy valami rossz sorozat megy épp!. Erre egy óra múlva már szegeden is készültség volt! Legalább is így emlékezem!!!”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égi elefántot kapott lencsevégre a magyar asztrofotós

A Cepheus csillagképben "lakó" égi elefántot kapta lencsevégre Fényes Lóránd magyar asztrofotós, a… Tovább olvasom