Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Modern kalózok: a hírek mögötti botrány

Néhányan szimplán gengszterek. Mások viszont az illegális halászat és a környezetszennyezés ellen lépnek fel. A szomáliaiak az életüket védik.
Ki gondolta volna, hogy 2009-ben a világ kormányai újabb háborút hirdetnek a kalózok ellen? Hogy a Brit Királyi Tengerészet több mint két tucat nemzet hajóival megerősítve szomáliai vizekre vonul, hogy elbánjon a képzeletünkben még mindig vállukon papagájt hordó gonoszokkal? A szomáliai hajók elleni küzdelem aztán akár a szárazföldre is átterjedhet, a világ egyik legelesettebb országába. E folyamat mögött azonban egy elhallgatott botrány húzódik meg - számol be a The Independent.

A kalózok sohasem voltak pont olyanok , mint amilyen kép sokáig élt róluk. A „kalózkodás aranykorában", 1650-től 1730-ig, az angol kormány propagandája nyomán alakították ki róluk az érzéketlen, vad bandita jellemzést. Sokan gondolták ezt félrevezetésnek: a kalózokat gyakran a támogató tömeg mentette meg a bitófától. Miért?

Szegény fiatal kereskedőként vagy tengerészként igazi úszó Pokolban találhatták magukat akkoriban az emberek. Munka éjt nappallá téve, korbács a pihenésért és éhezés. A visszaeső lógósokat pedig egyszerűen kidobták a hajóból. Miután hónapok, évek teltek el így, még meg is foszthatták őket a bérüktől.

Kalózsztereotípia: pénzéhes banditák
Kalózsztereotípia: pénzéhes banditák

A kalózok lázadtak fel először ez ellen a világ ellen. Egy új munkaszisztémát dolgoztak ki. Miután hajót szereztek, megválasztották kapitányukat, és minden döntésüket közösen hozták meg. Úgy osztották el egymás között a jutalmat, hogy az a 18. század leginkább egyenlőségre törekvő rendszere volt. Még kiszabadult afrikai rabszolgákat is bevettek, egyenlőként. Egyértelműen megmutatták: egyáltalán nincs szükség brutalitásra a rend fenntartásához. Az uralkodó felfogás taszította őket ellenállásba.

Ahogy a szomáliaiakat is. 1991-ben omlott össze az ország politikai vezetése, azóta éhezés sújtja a lakosságot. A nyugati világ alja pedig remek lehetőséget látott ebben: ellopták az ételutánpótlást, és nukleáris szemetet szórtak ott a tengerbe. Amint a bukott kormány eltűnt, titokzatos európai hajók tűntek fel Szomália partjainál, hordókat szórva az óceánba. A közeli lakosság elkezdett megbetegedni. Először furcsa kiütések, émelygés és torz babák. Aztán, mikor a 2005-ös cunami a partra sodorta a rengeteg szivárgó hordót, az emberek sugárbetegek lettek, és több mint 300-an meg is haltak.

Ahmedou Ould-Abdallah, az ENSZ szomáliai követe szerint valaki nukleáris hulladékot, nehézfémeket dob Szomáliánál a vízbe. A gyanú szerint európai gyárak, kórházak passzolják le szemetüket az olasz maffiának, akik ily módon válnak meg tőlük. És hogy az európai kormányok mit tesznek ez ellen? Semmit – sóhajt a követ. Nincs se felgöngyölítés, se kártalanítás, se megelőzés.

Amerikai katonák pásztázzák a szomáliai partokat kalózok után kutatva
Amerikai katonák pásztázzák a szomáliai partokat kalózok után kutatva

Emellett más európai hajók Szomália legnagyobb kincsét kezdték fosztogatni: a tenger gyümölcseit. Óriási mennyiségű tonhalat, garnélarákot, homárt lopnak el az illegálisan halászók. A helyi halászok attól tartanak, hamarosan nem marad mit kifogniuk.

Ebben az összetett helyzetben tűntek fel a kalózok. Szomáliai tengerészek, halászok motorcsónakokat vásároltak, hogy megállítsák a szemetelőket, a tenger, az óceán élőlényeit pusztítókat. Vagy legalább egyfajta „adót" vessenek ki rájuk. Szomália önkéntes parti őrségének hívják magukat, a többség pedig egyetért ezzel. Egy felmérés szerint a lakosság 70%-a támogatja a nemzeti önvédelem ilyen formáját.

Ez, persze, nem menti a túszejtést, és, valóban, néhány kalóz valóban gengszter, főleg, akik feltartóztatták a World Food Programme (Nemzetközi Étel Program) ellátmányait. De egy telefonos interjúban az egyik kalózvezér így nyilatkozik: „Nem gondoljuk magunkat banditáknak. Azokra használjuk ezt a szót, akik illegálisan halásznak és szemetelnek itt." Mégis mit gondolt a nyugati világ? Hogy tétlenül tűrnek majd a szomáliaiak?

Nagy Sándornak mondta i. e. a 4. században egy elfogott kalóz, hogy míg ő egy kis hajóval zsákmányol, rablónak hívják, Nagy Sándor egy egész flottával, és uralkodónak nevezik. Ha ezt a mondatot a szomáliai helyzetre vetítjük, itt is felmerül a kérdés: ki a rabló?

Olvasóink írták

 • 8. peterslounge 2009. április 14. 16:07
  „félelmetesen durva...”
 • 7. IVY 2009. április 14. 15:22
  „Esovaro 2009.04.14. 14:36

  Köszi. Jó volt olvasni. Imádom a történelmet! :D”
 • 6. antikos 2009. április 14. 14:38
  „Te újságíró! Ki ne rúgjanak ezért a cikkért gazdáid...”
 • 5. Esovaro 2009. április 14. 14:36
  „Drake a brit flotta hivatasos tengeresztisztje volt . A kiralynotol kalozpatenst kapott,ami azt jelentette hogy a brit kikotoket hasznalhatja, de nem hasznalhatja a brit felsegjeleket , vagyis csak sajat szakallara akciozhatott de ebbol le kellett adnia a jatt-ot az udvarnak a vedelem elleneben,de a brit udvar semmifele diplomaciai lepest nem tesz ha elfogjak ,pl a spanyolok es felhuzzak az elso keresztrudra,mivel hivatalosan nem a brit flottahoz tartozik ,mert ha ezt elismerik akkor az haborus ok.Igy a brit udvar mossa kezeit. hasonlo vedelmet elvezett a francia kaloz LaFitte aki az USA-tol kapott hasonlo vedelmet ,mert amerikai hajot sosem tamadott meg es elturtek csemepesz es rabszolgakereskedo tevekenyseget New Orleansban es a Barataria obolben, sot a new orleansi csataban nemzeti hos is lett amikor az USA oldalan az angolok ellen harcolt jackson tabornokkal szovetsegben”
 • 4. Zs 2009. április 14. 14:35
  „Magyar politikusok = politikai elit = maffia - csak az a szó másik országból származik...

  A maffia még inkább dícséret is esetenként”
 • 3. comet 2009. április 14. 14:15
  „az egyik leghíresebb kalóz Sir Francis Drake volt, aki zsákmányát magával a királynővel osztotta meg (talán első Böske volt?) Tehát a kalózok és a politika összefonódása sem újkeletű, és ahogy Drake-nek szüksége volt a királynő támogatására, úgy a szomi utódai sem boldogulnának politikai háttér nélkül.
  Az EU hozzánk is hordta a szemetét, csak ide nem maffia, hanem magyar politikusi segítséggel.
  Meg eltüntették az arany készletünket, meg iparunkat, meg mezőgazdaságunkat, meg kereskedelmünket, meg bankjainkat, úgyhogy itt a szemét lerakás mellett még kalózkodtak is rendesen.
  Ja, és kifosztásunk költségét is ránkterhelték, úgyhogy jelenleg tizenvalahányezermilliárd forinttal is tartozunk.”
 • 2. rozator 2009. április 14. 12:43
  „A baj nem az hogy egyfajta "adót" szednek, hanem az hogy ez a bevétel különböző bandafőnökök zsebében tünik el!”
 • 1. JungHeinrich 2009. április 14. 12:37
  „...jo cikk....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy lélegzettel 96 méter mélyre az óceánban

Egyetlen levegővétellel 96 méter mélyre merült az óceánba egy brit nő, és ezzel új világrekordot… Tovább olvasom