Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Molyok és algák élnek szimbiózisban a háromujjú lajhárral

A háromujjú lajhár hetente egyszer lemászik a fáról, hogy lerakja ürülékét: az életveszélyes mutatvánnyal a szőrében élő molylepkéket és algákat szolgálja.
A molyok fontos tápanyagot visznek a szintén az állat szőrén tanyázó algáknak. Az algák pedig a szőrzet tisztításakor a dél-amerikai emlős gyomrába kerülnek - írják Jonathan Pauli, a Wisconsin-Madison Egyetem szakértője és kutatótársai a Proceedings B című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A háromujjú lajhárok (Bradypus) a leglassabb emésztőrendszerrel rendelkező emlősök, amelyek ráadásul szinte kizárólag néhány fafajta energiában szegény levelével táplálkoznak. Az állat azzal, hogy hetente egyszer lemászik a fáról, kevés energiájából sokat használ el, ráadásul erősen fenyegeti az a veszély, hogy felfalják.

Közeli rokonai, a kétujjú lajhárok (Choloepus) gyümölcsöket és kisebb elejtett állatokat is fogyasztanak, de ürüléküket egyszerűen hagyják lepottyanni a fáról.

A szakértők arra keresték a magyarázatot, milyen előnyökkel jár a háromujjú lajhárok számára a veszélyes székletürítés. Feltételezéseik szerint ez összefüggésben lehet az állatok szőrében megbújó algákkal. A növényzet a lajhárok meglehetősen sok vizet raktározó különleges szőrzete miatt telepszik meg az állat bundájában.

Elemzése során a kutatócsoport összehasonlította a háromujjú és a kétujjú lajhárok szőrében lévő anyagokat és algákat, valamint előgyomruk tartalmát. Szoros összefüggést találtak a szőr nitrogéntartalma és az algák mennyisége között: a háromujjú lajhárok szőrzetében négyszer több moly és egyharmaddal több alga él.

A tudósok rájöttek, hogy a molylepkék a lajhárok friss ürülékébe rakják petéiket. Ez táplálékul szolgál a kikelő lárváknak, amelyek aztán lepkévé fejlődve ismét egy lajhárhoz repülnek. A rovarok nitrogén- és foszforvegyületeket szállítanak a szőrbe, ami az apró algák alaptápláléka. Az algák a lajhárok számára könnyen emészthető, zsírban gazdag táplálékkiegészítők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 4. legmelegebb év volt 2013

Az elmúlt 134 év tíz legmelegebb éve közül kilenc a 21. századra esik. A legmelegebb év 2010 volt. Tovább olvasom