Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

˝Mosolyog˝ a Föld és a Hold a Juno első felvételein

A Föld és a Hold "mosolyog" az első felvételeken, amelyet a Jupiter felé száguldó Juno űrszonda készített.
A NASA augusztus 5-én útnak indított űrszondája öt éven át vándorol a Naprendszeren keresztül, míg 2016. július 4-én a Jupiter körüli pályára áll. A napelemekkel működtetett Juno sokkal közelebb kerül a Jupiterhez, mint a Galileo, mindössze 5000 kilométer magasságban kering majd a bolygó felett, ami lehetővé teszi, hogy a tudósok többet megtudhassanak a planéta eredetéről. A New Frontiers program keretében megvalósított küldetés összköltsége 1,1 milliárd dollár (207 milliárd forint).

A felvételek a múlt héten készültek, amikor a Juno 9650 kilométerre volt a Földtől. A képeken két ragyogó pötty látható - egy kisebb és egy nagyobb.

"Rendkívüliek a felvételek, amelyeket ritkán adatnak meg az ember életében" - nyilatkozta Scott Bolton, a Juno-küldetés vezető tudósa, hozzátéve: a képek azt mutatják, hogy "kívülről" milyennek látszik a Föld.

"E távlatok mutatják meg valódi helyünket és szerepünket a világegyetemben: bolygónk szerény, de csodaszép" - jegyezte meg Scott Bolton.

A mostani képek nem az utolsó felvételek, amelyet az úrszonda a szülőbolygójáról készített, a 3600 kilogrammos Juno 2013. október 9-én visszatér a Föld közelébe, hogy úgynevezett gravitációs hintamanővért hajtson végre: ennek révén sebessége másodpercenként 7,3 kilométerre növekszik, amely átsegíti az aszteroida-övezeten.

A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb tüzelőanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitesteihez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik növényfaj kipusztul 2080-ra

A globális felmelegedés hatása jóval drasztikusabb lehet, mint amire sokan számítanak. Tovább olvasom