Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Mozart korabeli hangszert újítottak fel

Bemutatták azt a teljesen felújított, Mozart korabeli tangens zongorát, amely egy sulzbach-rosenbergi történelmi értékű nyomdai műhelyben pihent, több mint két évszázadon át.

A Nürnberg közelében fekvő városban, Sulzbach-Rosenbergben Johann Esais Seidel nyomdája önmagában is kultúrtörténeti érték, az 1700-as években itt nyomtatták a Felső-Bajorországban és Felső-Pfalzban eladott könyvek javát.

A felújított és kulturális célokat szolgáló üzemben találták meg 2008-ban a tangens zongorát, amelyről kiderítették, hogy Franz Jakob Späth és Christoph Friedrich Schmahl neves regensburgi hangszerkészítők műhelyében építették. A hangszer ritkaság, a mai zongora egyik, bár elfeledett elődje, különös hibridje a fortepianónak, csembalónak és klavikordnak. Fényes, csengő hangzását az adja, hogy a billentyűk lenyomásával fapálcikák pendítik meg a húrokat, ezért nevezik érintő zongorának is.

Ma összesen 20 példány található ebből a fajta hangszerből, amely bizonyosan a regensburgi manufaktúrából származik. Azt egyelőre nem igazolták, hogy Mozart játszott volna rajta, az azonban tény, hogy a Späth&Schmahl műhellyel a zeneszerző kapcsolatban állt. Georg Ott restaurátor szerint az 1700-as évek végén széles körben használták a tangens zongorát, körülbelül az 1820-as évekig.

A működőképes állapotba hozott hangszer igazi kincs - hangsúlyozzák -, amit a pénteken tartott, és vasárnap megismételt bemutató koncertekkel is ki akarnak fejezi.

A tangens zongorának csak második virágkora volt Mozart és Haydn ideje, már Bach korában is létezett, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak a billentyűs műveit ilyen zongorán vette lemezre Spányi Miklós a közelmúltban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 éve kezdett természetes módon felmelegedni az Antarktiszi-félsziget

Az ember által okozott klímaváltozás előtt elkezdett természetes módon emelkedni az… Tovább olvasom