Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Műembert építettek brit tudósok

Rexnek nevezték el a 180 centi magas műférfit, amely "nemzetközi adakozásból" állt össze: a világon fellelhető a legjobb mesterséges szerveket használhatták fel.
Egymillió dolláros műembert építettek brit tudósok mesterséges végtagokból és szervekből.

Rexnek nevezték el a 180 centi magas műférfit, amely "nemzetközi adakozásból" állt össze: a világon fellelhető a legjobb mesterséges szerveket használhatták fel. Rex műlábakon és karokon kívül mesterséges szemet, szívet, tüdőt és még hibridagyat is kapott.

A műlény szemüveges: a lencsék "fogják be" a látványt, és a rájuk vetülő képet a retinába épített mikrocsiphez továbbítják, amely azután elektromos impulzusokat küld az agynak, nevezetesen egy chipkomplexumnak.

Egymillió dolláros műembert építettek brit tudósok mesterséges végtagokból és szervekből.
Egymillió dolláros műembert építettek brit tudósok mesterséges végtagokból és szervekből.

Rexnek bionikus bokája van, amelyet motor mozgat és nagyon kifinomult rugórendszer, amely képes utánozni az emberi izmok - például a lábikra - mozgását. A bionikus bokát a brit Hugh Herr professzor találta fel, miután hegymászáskor fagyás miatt elveszítette mindkét lábát.

Herr nagyon megszerette műlábait. "Jobban ment velük a hegymászás, mint a valódi lábaimmal. Ha egy tündér teljesítené egy kívánságom, visszakérném a lábaim? Egyáltalán nem!" - idézte a tudóst a The Daily Telegraph című brit lap.

Rex egy tévéműsor főszereplője lesz a brit Channel 4 csatornán február 7-én, utána a londoni Természettudományos Múzeumba kerül.

Olvasóink írták

  • 1. Kathryn 2013. február 03. 15:31
    „C3PO?? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A macskák veszélyeztetik az élővilágot

Több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg évente a macskák az Egyesült Államokban. Tovább olvasom