Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Műfészekben kelt ki Bíborka

A fiatal kerecsensólymot kedden gyűrűzték meg.
Bíborkának nevezték el és meggyűrűzték azt a fiatal kerecsensólymot, amely a MAVIR által telepített műfészekben kelt ki márciusban.

A madarat védőzsákba helyezve 25 méter magasból eresztették le meggyűrűzésre a speciális védőruhába öltözött szakemberek - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden.

Mint írják, a gyűrűzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutatók nyilvántartsák és pontos képet kapjanak a fokozottan védett madárpopulációk viselkedéséről, egyben ellenőrizhessék a fióka egészségügyi állapotát. A szakemberek által erősnek és egészségesnek ítélt Bíborka életét az online fészekmegfigyelésnek köszönhetően nézők ezrei követik nyomon folyamatosan az interneten több mint 100 országban.

Kovács Gábor, a MAVIR Zrt. átviteli vezérigazgató-helyettese (b) egy 33 napos tojó kerecsensólyom-fiókát tart kezében a madár meggyűrűzése és a névadása után Hackl Mónika kommunikációs osztályvezetőve
Kovács Gábor, a MAVIR Zrt. átviteli vezérigazgató-helyettese (b) egy 33 napos tojó kerecsensólyom-fiókát tart kezében a madár meggyűrűzése és a névadása után Hackl Mónika kommunikációs osztályvezetővel (b2), Bajor Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökével (b3) és Bíró Györggyel, a MAVIR Zrt. környezetvédelmi főmunkatársával (j) az Albertirsa és Martonvásár közötti 400 kV-os távvezeték egyik oszlopa alatt 2013. május 28-án.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A madarak számára elkészített műfészket és HD-felbontású kamerákat tavasz elején helyezték ki a MAVIR munkatársai és természetvédelmi szakemberek. A madárcsalád mindennapjait rádiójelek segítségével juttatják el az internetes szerverekre, amelyeken keresztül a www.mavir.hu és LIFE+ projekt (www.kerecsensolyom.mme.hu) oldalain a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a fióka növekedését.

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma. Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, ennek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma.

A védelmi munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE+ programja által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődött második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart, a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a tapasztalatokat, amelyek nyomán a térség országai már a magyar példát követve kezdtek műfészek-telepítésekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komputertomográfiával is megerősítették a Titanic-hegedű eredetiségét

Komputertomográfiával is megerősítették az eredetiségét annak a hegedűnek, amelyet egy angliai ház… Tovább olvasom