Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Nagy Konstantin idejéből származó bazilikát tártak fel

A Szófiában lévő épület hossza eléri a száz métert, szélessége pedig a 27 métert, és színpompás mozaikpadló ékesíti.
Constantinus (Nagy Konstantin, Kr.u. 306-337) római császár idejéből származó bazilikát tártak fel Szófiában, az ókori Serdicában, az antik város nyugati kapuja mellett.

A bazilika hossza eléri a száz métert, szélessége pedig a 27 métert, és színpompás mozaikpadló ékesíti - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

Jana Borisszova-Kacarova ásatásvezető régész, a Szófiai Egyetem professzora szerint a helyszínen, ahol 1975 és 1980 között már folytak ásatások, a közelmúltban újították fel a feltárásokat. A munkálatok során napvilágra kerültek a városfalak, a nyugati kapu és az őrtorony.

Nagy Konstantin idejéből származó bazilikát tártak fel Szófiában.
Nagy Konstantin idejéből származó bazilikát tártak fel Szófiában.

A szakemberek szerint a kapu a Kr.u. 5-6. században épült, az őrtorony a hatodik században, a városfalakat viszont eredetileg a 2. században, Marcus Aurelius császár uralkodása alatt emelték, később kiterjesztették és megerősítették. Alapjai két méter mélyre nyúlnak, ebből a szakemberek arra a következtetnek, hogy magassága elérhette a 8-9 métert. A régészek megtalálták a városkapuig vezető Via Militaris utat is, amelyet elsősorban a katonaság használt.

Az ásatásvezető kiemelte az ókori város infrastrukturális fejlettséget: a település vízvezetékkel és szennyvízelvezető rendszerrel rendelkezett.

A mai Szófia területe a Kr.e. 8. század folyamán már lakott volt, első, Serdica elnevezését a trák szerdi törzs után kapta. Ezt megtartotta a római hódítás után is, amikor Moesia provincia központjává vált. A népvándorlás korában a hunok feldúlták és elpusztították, majd I. Justinianus keletrómai császár építette újjá Triaditsa néven. A hunok után érkező szlávok már Szredec néven említik, amelyet a 809-ben érkező bolgárok átvettek és egészen a 16. századig használtak. A Szófia elnevezés a törökök elől beszivárgó görög népességtől, a 14. századból származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poszeidón templomát tárták fel Bulgáriában

A fekete-tengeri Szozopolban álló templomot azután rombolták le, hogy Kr.u. 330-ban államvallássá… Tovább olvasom