Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Nanoszerkezetének köszönhetően csillog a kacsatoll

Számos récefaj tollának a csillogása a tollsugarak nanoszerkezetének köszönhető: egy vékony keratinréteg alatt lépsejtszerű, pigmenthólyagokból álló rács tükrözi vissza a fény egy részét - fedezték fel amerikai kutatók.
Míg bizonyos hullámhosszú fény akadálytalanul áthalad a rácson, a többi visszatükröződik, ezáltal a fehér fényből színes káprázat lesz. Az, hogy mely hullámhosszokat veri vissza a toll, a pigmenthólyagok - más néven melanoszómák - egymás közti távolságától függ. Chad Eliason és Matthew Shawkey, az ohiói Akron Egyetem kutatóinak az Interface című folyóiratban megjelent vizsgálatai - amelyekről a Der Spiegel internetes kiadása (www.spiegel.de) számolt be - egy még soha nem látott szerkezetet tártak fel.


A biológusok különböző úszórécefajok tollait elemezték elektronmikroszkóppal és spektrofotometriával. Feltűnt nekik, hogy a tollak sokkal kevesebb színben fordulnak elő, mint amennyit a récék észlelni képesek - a nanorácsok segítségével azonban már jóval több színt lehetett létrehozni.

Érdekes módon a récék nem használják ki a rácsok nyújtotta lehetőségből adódó színpalettát, hanem csak olyan színeket alkalmaznak, amelyeket energetikailag stabilabb, szűk rácsokkal is el lehet érni. Ennek két oka lehet: vagy eleve csak ilyen típusú rácsok jöhetnek létre, vagy evolúciósan ezek a színek voltak előnyösek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar orvos is mentette a Titanic utasait

Éppen ma száz esztendeje, hogy a Titanic elindult végzetes útjára. Ennek apropóján könyv jelent meg… Tovább olvasom