Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Napenergiával működő eszközt küld az űrbe egy amerikai bolygókutató társaság

Egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak 2016-ban a kaliforniai székhelyű The Planetary Society.
A LightSail nevű objektumot a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Falcon Heavy rakétája fogja Föld körüli pályára állítani. A működéséhez szükséges energiát a Naptól nyerő, mindössze harminc centiméteres űreszköz, amelyhez négy hatalmas, ultravékony vitorla tartozik, ezután megkezdi űrbéli felfedezőútját.

A projektet magánadományokból és a The Planetary Society tagjainak felajánlásaiból finanszírozzák. Az űrkutatással foglalkozó, 1980 óta működő civil szervezet egyik alapítója a legendás amerikai csillagász, Carl Sagan volt.

Az űrkutatás világában nagy izgalommal tekintenek a napelemes űreszközökre, mivel meg van bennük a potenciál ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül eljussanak más csillagokhoz és galaxisokhoz.
A tervek szerint a LightSail idővel továbbáll az alacsony Föld körüli pályáról - ahol a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is kering - és közepes magasságú Föld körüli pályára áll.

A LightSail kezdetben egy másik, Prox-1 nevű űreszközben fog utazni, amely idővel kilövelli a "napvitorlást", hogy aztán a nyomába szegődve képeket készítsen róla.

Néhány héttel Föld körüli pályára állása után a napvitorlás kinyitja 32 négyzetmétert kitevő "szárnyait", amitől a Földről is láthatóvá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorderősségű UV-sugárzást mértek az Andokban

A 43,3-as ibolyán túli sugárzást több mint tíz éve mérték, azonban csak most számoltak be róla. Tovább olvasom