Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Nem csupán aszteroida-becsapódás végzett a dinókkal

Újabb bizonyítékok szerint nem csupán aszteroida-becsapódás miatt pusztultak ki a dinoszauruszok Északkelet-Ázsiában 65 millió évvel ezelőtt.
Szakemberek szerint számos más tényező, köztük vulkánkitörés, klímaváltozás és a tengerek szintjének csökkenése is előidézte a populáció végzetét.

Nyolc ország 30 szakembere kínai tudósok vezetésével új tanulmányt készített az észak-kínai Hejlunkiang (Jeilongjiang) tartományban lévő Csiajinban (Jiayin) zajló geológiai és paleontológiai szeminárium keretében. A térségben olyan dinoszauruszok maradványait találták szakemberek, amelyek közvetlenül fajuk 65 millió évvel ezelőtti hirtelen kihalása előtt éltek. Az orosz, amerikai, német, belga, brit, japán és dél-koreai szakemberek Szun Ge (Sun Ge), a Csilin (Jilin) Egyetem paleontológusa vezetésével 10 éven át tanulmányozták a dinoszauruszok kihalását.

Új tanulmányuk kimutatta, hogy a Csiajinban talált, a K-T határán - a kréta és tercier (harmadidőszak) határán, mintegy 65 millió évvel ezelőtt - keletkezett üledékes kőzetekben tömegesen nincs jelen az irídium, az a radioaktív elem, amely aszteroida-becsapódást jelezne. Az elem nagyon ritka a Földön, ám azon kívüli objektumokban, köztük az aszteroidákban megtalálható - magyarázta Szun Ge, hozzátéve: az aszteroidaelmélet dominált a dinoszaurusz-kutatásokban évtizedeken keresztül, miután a tudósok az irídium magas szintjét találták K-T határkori kőzetekben Észak-Amerikában és más térségekben.

Az új tanulmány szerint a vulkánikus tevékenység abban az időben nagy hatással volt Csiajin környezetére, és hozzájárulhatott az ott élő fajok kipusztulásához. A kínai terület K-T határra tehető időszakának geológiai jellemzői azonosak a távol-keleti és a szibériai orosz térségekével - közölte a paleontológus.

Hatvanötmillió évvel ezelőtt a geográfiai környezet hasonló volt egész Északkelet-Ázsiában, ahol a vulkánikus tevékenység, a légkör lehűlése és a tengerszint helyenként mintegy 100 méterrel való csökkenése jelentős mértékben okozhatta a dinoszauruszok kihalását.

Az elmúlt években egyre többen vitatják azt a közkeletű elméletet, miszerint egy aszteroida végezhetett a dinoszauruszokkal. A tudósok közül sokan azt feltételezik, hogy több egyéb tényező, így a fokozott vulkanikus tevékenység, a klímaváltozás is közrejátszhatott az őslények kihalásában. 2009-ben amerikai tudósok hasonló elmélettel álltak elő, elemezve a San Juan-i medencében, az Ojo Alamo lelőhelyen talált dinoszauruszcsontokat és az azokat körülvevő kőzeteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakja 180 éve halt meg

Száznyolcvan éve, 1831. augusztus 22-én hunyt el Kazinczy Ferenc költő, író, műfordító,… Tovább olvasom