Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Nincsenek felkészülve a természeti katasztrófákra az amerikaiak

A Sandy hurrikán pusztítása kapcsán végzett felmérés szerint az amerikaiak többsége nincsen felkészülve a természeti katasztrófákra.
A felmérés ugyanakkor rámutatott, az ország észak-keleti régiójában jelentősen nőtt az egyre tudatosabbak aránya.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az amerikai YouGov a Sandy hurrikán közeledtével mérte fel, mennyire felkészültek és mennyire tartanak a természeti katasztrófáktól az amerikaiak. Az adatfelvétel szerint tízből több mint hatan általában készülnek egy esetleges természeti csapásra, és csupán a megkérdezettek 36 százaléka jelezte, tesz is tényleges előkészületeket. Ez az arány öt százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló kutatás eredményeihez képest, ami országosan nem sok, de regionálisan jelentős változást is takar. A Sandy által érintett észak-keleti országrészben ugyanis a 2011-es kutatás során 19, az idei felmérésnél már 38 százalék jelezte, hogy felkészült.

Seaside Heights-ot is romokban hagyta a Sandy-hurrikán. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Ami a felkészülőket illeti, 89 százalékuk a vészhelyzeti alapellátásról gondoskodik: elemlámpát, elsősegély dobozt, vizet, hálózsákot stb. készít össze. A készülők 74 százaléka tartós élelmiszerekből állít össze csomagot, 50 százalékuk készít evakuálási tervet, de csak 22 százalékuk köt természeti katasztrófa esetére szóló biztosítást.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban: Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A YouGov kutatási során arra is rákérdezett, mely természeti csapástól tartanak a leginkább az amerikaiak. A válaszok szerint a tornádó a legfélelmetesebb, az ilyen természeti jelenség pusztításától 49 százaléknyi válaszadó tart. Az amerikai lakosságon belül a földrengéstől 43, hurrikánoktól 41, áradásoktól 34, cunamitól 12, vulkánkitöréstől 10 százalék tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orrukból vett sejtek átültetésével tettek járóképessé bénult kutyákat

Hátsó lábukra baleset miatt lebénult kutyákat tettek járóképessé brit kutatók az állatok… Tovább olvasom