Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Növekedett a leprás megbetegedések száma a világban

Kis mértékben növekedett a leprás megbetegedések száma a világban: az első becslések szerint több mint 230 ezren lettek leprásak világszerte 2011-ben, míg a megelőző évben kétezerrel kevesebben fertőződtek meg.
A leprával és tuberkulózissal foglalkozó würzburgi intézet (DAHW) közlése szerint az adatok még nem véglegesek, mert eddig csak száz ország jelentette aktuális, 2011-es számait az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). A még hiányzó országok közé tartozik Etiópia, Nigéria és Tanzánia is, amelyekben 2010-ben összesen 11 ezer új megbetegedést regisztráltak. A DAHW szerint - amely a lepra elleni küzdelem világnapja, január 27. alkalmából tette közzé adatait - a legtöbb új megbetegedés ismét Indiában és Brazíliában volt.

A mostani, enyhe növekedést jelző adatok is kedvezőbbek azonban az egy évtizeddel korábbinál: 2003-ban 515 ezer leprás megbetegedés történt világszerte a WHO adatai szerint.

Statisztikai szempontból 122 érintett országból 119-ben kiirtottnak minősül a betegség, ami azt jelenti, hogy tízezer emberre kevesebb mint egy eset jut. Burkard Kömm, a DAHW egyik vezetője azonban óva int attól, hogy ezért a lepra kikerüljön az egészségpolitika fókuszából.

Kömm szerint a jövőben is szükség van a kutatásba és a kezelésbe való invesztálásra, a betegséget ugyanis továbbra is számos rejtély övezi. Nem tisztázott például a terjedés pontos módja, nincs laborvizsgálat és oltás a lepra ellen. A DAHW attól tart, hogy sok országban a lepra diagnosztizálását és kezelését célzó szaktudás csökken, ezért az esetek száma növekedésnek indul.

A lepra (Magyarországon régen a bélpoklosság elnevezés is használatos volt) az egyik legősibb ismert fertőző betegség. Kórokozó baktériuma többek között orron és szájon át cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje több év is lehet, és gyógyíthatatlan károsodásokat okozhat a bőrön, a végtagokon, az idegekben és a szemeken. A lepra ma már gyógyítható, úgynevezett "szegénybetegség", viszont ha évekig kezeletlenül marad, bekövetkezhet az idegek elhalása az ujjak elvesztéséig és a teljes vakságig. A világ egyes pontjain a lepra elsősorban azért terjed, mert a megfelelő gyógyszerek éppen oda nem jutnak el.

2010-ben minden második leprás megbetegedést Indiában regisztrálták, a dél-ázsiai országban akkor 126 ezren fertőződtek meg. Évente tízezrek kapják el a leprát Brazíliában és Indonéziában, emellett Afrika országaiban is jelentős gondot okoz a betegség kezelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhízott sofőrök nagyobb valószínűséggel halnak meg balesetben

Amerikai kutatók szerint az elhízott sofőrök nagyobb valószínűséggel halnak bele a közlekedési… Tovább olvasom