Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nyomasztó adatok az éghajlatváltozásról

Az UNEP adatai szerint drasztikus fordulat nélkül az üvegházhatású gázok kibocsátása globális szinten 2020-ig eléri az évi 58 gigatonnát.
Az éghajlatváltozás hatásai számos térségben a jósoltnál is erőteljesebben mutatkoznak meg, a Világbank (WB) és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) éppen ezért cselekvésre szólították fel a hétfőn kezdődő dohai éghajlati csúcson részt vevő államokat. Szakértők azonban úgy vélik, egyre távolabbi célnak tűnik annak megakadályozása, hogy a Föld felmelegedésének mértéke ne lépje át a még elfogadható két Celsius-fokos küszöböt.

- A Világbank azt kérte a kormányoktól, hogy a szén és más fosszilis tüzelőanyagokra szánt, hozzávetőleg egymilliárd dolláros támogatást irányítsák át a megújuló energiaforrásokra, máskülönben a Föld akár négy Celsius-fokkal is felmelegedhet.

- Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása úgy folytatódik, ahogy eddig, akkor legalábbis valószínűsíthető az, hogy 2100-ig a felmelegedés mértéke meghaladja a két Celsius-fokot - jelentette a taz.de német hírportál az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) belső dokumentumaira hivatkozva.

- Az UNEP adatai szerint drasztikus fordulat nélkül az üvegházhatású gázok kibocsátása globális szinten 2020-ig eléri az évi 58 gigatonnát (milliárd tonna). Amennyiben továbbra is cél a Föld felmelegedését két Celsius-fokban maximálni, akkor a kibocsátás mértéke nem haladhatja meg 2020-ig az évi 44 gigatonnát. A szervezet emlékeztet: az emisszió ahelyett, hogy csökkent volna, 2000 óta világszerte 20 százalékkal emelkedett.

- Az északi-sarkvidéki jégtakaró nagysága az 1970-es években mért adatokhoz képest 2012-re a felére zsugorodott, ráadásul a vártnál gyorsabban olvad. A tengerszint is gyorsabb ütemben emelkedik, mint ahogy azt az IPCC várta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óriás ősmadár szelíd vegetáriánus volt

A közhiedelemmel ellentétben nem vérszomjas ragadozó, hanem szelíd vegetáriánus volt az eocén korszak óriásmadara, a Diatryma. Tovább olvasom