Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nyomkövetők a brit vöröshangyákon

Ezer brit vöröshangya testére illesztenek nyomkövetőt a kutatók, hogy figyeljék az állatok útvonalát.
Körülbelül ezer erdei vöröshangya testére illesztenek nyomkövetőt brit kutatók: így kísérik figyelemmel a rovarok útvonalát és egymással való interakcióit a szabadban, hogy képet kapjanak a rovarok összetett társadalmi viszonyairól - számolt be róla a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A mintegy 1 milliméter oldalhosszúságú fémlapocska minden egyes rovar esetében egyedi, így az általa kibocsátott rádiójelek alapján mindig tudhatják a szakemberek, hogy a megjelölt vöröshangya egyedek mikor, merre járnak a derbyshire-i birtokon, ahol egyébként 50 millióra becsülik teljes létszámukat.

Samuel Ellis, a Yorki Egyetem biológusa és kutatócsoportja a szóban forgó erdei vöröshangya faj társadalmi életére kíváncsi. Ezek a rovarok (tudományos nevükön Formica lugubris) fészekként bonyolult felépítésű, mélyen a talajba hatoló bolyt hoznak létre, melyben a kolónia egyes csoportjait földfelszín alatti járatok kötik össze egymással.


"Azt hiszem, ez világelső. Senki nem csinált még ilyet a vadonban" - vélekedett Ellis, hozzátéve, hogy nincs tapasztalatuk még arra, hogy mennyi ideig maradnak meg a jeladók a rovarokon.

"A jeladó olyan, mint egy vonalkód. Minden egyes hangyát egyedi azonosítóval lát el, ami azt jelenti, hogy láthatjuk, melyik hangya merre megy, és azt is, hogy az egyes hangyák miként működnek együtt a többiekkel, miközben a kolóniára jellemző (együttes) viselkedést mutatják" - magyarázta Ellis.

A Formica lugubris a dolgozók 10 milliméteres testhosszával a legnagyobb méretű őshonos hangyafaj a Brit-szigeteken. Fiatal egyedeiket a dolgozók nedvszívó levéltetvekből származó mézharmattal, tulajdonképpen azok ürülékével táplálják, melyért cserébe aztán megvédik a levéltetveket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pollenmentes muskátlit hoztak létre genetikai módosítással

spanyol kutatók genetikai módosítással létrehozták a muskátli pollenmentes változatát. Tovább olvasom