Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ókori orvosságot elemeztek olasz kutatók

A gyógyszerben talált pollenek több mint fele rovarok által beporzott növényektől származik.
Több mint kétezer éves orvosságot elemeztek olasz kutatók.

Az orvosság a szem gyógyítását célozta meg Erika Ribechini, a Pisai Egyetem kémikusa szerint, aki csapatával együtt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatta be tanulmányát.

A kutatók megvizsgálták a cinkedényben talált szürke készítményt, amelyet egy kétezer éve a toszkán partoknál elsüllyedt hajó, a Relitto del Pozzino roncsában találtak. Egy letört darab elemzése során kiderült, hogy az anyagot összetétele és formája alapján valószínűleg a szem gyógyítására használták. Az anyagot közvetlenül a szemhéjra vitték fel Ribechini szerint.

A kémiai, ásványtani és botanikai összetevők elemzése alapján a keverék többnyire cinkből áll. Az egy centiméter vastagságú, négy centiméter átmérőjű készítmény többek között keményítőt, vas-oxidot, méhviaszt és erdeifenyő-gyantát is tartalmaz. Az antik orvosság összetevői között számos növényi maradványra bukkantak: faszénre, lenrostokra, olajfák keményítőszemcséire és virágporára, illetve több más növényre.

A gyógyszerben talált pollenek több mint fele rovarok által beporzott növényektől származik. A szakértők szerint valószínű, hogy a virágpor a méhviasz melléktermékeként került az orvosságba, nem pedig szándékosan, összetevőként.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget

A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember. Tovább olvasom