Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ölelkező pár csaknem 6000 éves sírját találták meg Görögországban

A pár közelében egy edényben eltemetett kisgyermek és egy magzat földi maradványait is megtalálták.
Egy ölelkező pár csaknem 6000 éves sírját tárták fel Görögországban, a Peloponnészosz-félsziget déli részén, egy barlangban.

A görög kulturális minisztérium csütörtöki közleménye szerint a sírban fekvő párt - a DNS-vizsgálat szerint egy fiatal férfit és egy fiatal nőt - időszámításunk előtt 3800 körül temethették el.

A minisztérium szerint a hasonló leletek nagyon ritkák az újkőkorból, és a peloponnészoszi Diroszban, az Alepotrida-barlangban talált csontvázpár a maga nemében akár a legrégebbi is lehet az egész világon.

Az ölelkező pár közelében egy edényben eltemetett kisgyermek és egy magzat földi maradványait is megtalálták, egy osszáriumban pedig több tucat ember csontjait.

Az újkőkorban akár több száz lakosa is lehetett a négy futballpálya-nagyságú Alepotrida-barlangban létrejött településnek, az egyik legrégibbnek Európában - közölte a minisztérium.

A neolitikum végén egy földrengés betemette a barlang bejáratát, örökre bezárva a lakók jelentős részét. Az üreget 1958-ban fedezték fel barlangászok, azóta számos újkőkori leletet tártak fel ott.

A csütörtökön ismertetett sírritkaság feltárása már tavaly befejeződött, de a C14- és a DNS-vizsgálat csak a közelmúltban fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyes csillagrendszer van kialakulóban a Perzeusz csillagképben

A négyes csillagrendszer azonban instabilnak tűnik. Tovább olvasom