Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Olyan messze jár a Voyager 1, hogy már félmilliószor megkerülte volna a Földet

Negyven évvel útnak indítása után a Földtől mintegy 21 milliárd kilométeres távolságban jár a Voyager 1, a NASA űrszondája az emberiség legtávolabb jutó missziójának keretében.
1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a Voyager 1-et, a világ első űrhajóját, amely átlépett a csillagközi térbe, túljutott a helioszféra határán, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban.
 

Kutatói szempontból a Voyager számomra az űrkutatás Apolló 11-e volt, és az is maradt a mai napig

- mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa kedden.

A Voyager 1 testvérszondáját, a Voyager 2-t két héttel korábban indították útnak. Teljesítményében kissé elmarad a rekorder szondától, kiindulópontjától mintegy 17 milliárd kilométerre jár. Az "ikrek" tudományos célja a Naprendszer külső bolygóinak - a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak - a megfigyelése volt. Eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább.

Bár a Voyager 1 indult másodikként, gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Becslések szerint a Voyager 2 ezt a határt a következő években lépi át - mondta el Suzann Dodd, a Voyager-projekt vezetője. Hozzátette: az ikerszondák "olyan egészségesek, amennyire a nyugdíjasok lehetnek", "mindkettőjüknél kialakultak különböző betegségek az évek során".

Az ikerszondák a projekt során megközelítették a Szaturnuszt és a Jupitert, többek közt vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. A négy gázbolygó meglátogatásával járó Grand Tour (Nagy utazás) elnevezésű program keretében a Voyager 2-nek sikerült fényképeket készítenie az Uránuszról és a Neptunuszról is.
 

A Voyager sok szempontból valóban az emberiség legnagyobbra törő felfedezőútja

- fogalmazott Ed Stone, a Voyager kutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez az űreszköz vékonyabb, mint egy emberi hajszál, és be tudja fogni az űrszemetet

Ez az űreszköz vékonyabb, mint egy emberi hajszál, és be tudja fogni az űrszemetet
A Föld körül rengeteg űrszemét kering, de átfogó megoldás eddig még nem született a problémára. Most úgy néz ki, egy cég forradalmasítja az űrhulladék-kezelést. Tovább olvasom