Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban

Óriási aszteroida, a 2012 QG42 száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.
A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroidát, amelynek átmérője a csillagászok becslése szerint 190-240 méter lehet, az asztronómusok augusztus utolsó napjaiban vették észre először - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az aszteroida pénteken, hajnali egy órakor közelíti meg a legjobban a Földet. Ekkor a 363 ezer kilométeres Föld-Hold távolság 7,5-szerese, azaz 2,7 millió kilométer választja el bolygónktól. Ennek megfelelően a szakemberek rámutatnak arra, hogy semmi esélye nincs a becsapódásnak. A Nemzetközi Csillagászati Szövetség (IAU) aszteroidák osztályozását végző részlege, a Kisbolygó Központ az égitestet mégis a potenciálisan veszélyesek közé sorolja, mivel a jövőben megváltoztathatja pályáját.

A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroida néhány hónappal a 2012 LZ1 kisbolygó után "vendégeskedik" a Föld közelében, amely felfedezése után néhány nappal száguldott el mellettünk.

"A földközeli objektumokat általában csak akkor észleljük, amikor már egészen közel vannak, ez mutatja, hogy milyen fontos környezetünk folyamatos megfigyelése. A kérdés nem az, hogy becsapódik-e a Földbe egy aszteroida, hanem az, hogy mekkora, és mikor, milyen hamar szerzünk tudomást róla" - hangsúlyozta Bob Berman, az Astronomy Magazine hírmagyarázója.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. szeptember 13. 19:06
    „Felháborító, miért nem intézkedik a TEK?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperokos robotdiákot fejlesztenek ki Japánban

Japán kutatók olyan intelligenciával rendelkező roboton dolgoznak, amely a jövőben képes teljesíteni… Tovább olvasom