Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Ősi maja királynő sírját tárták fel Guatemalában

A hetedik században uralkodó Kalomt'e K'abel királynő maradványait az El Perú prekolumbiánus maja ásatási helyszínen találták meg.
Ősi maja harcos királynő sírját tárták fel guatemalai és amerikai régészek Guatemala északi dzsungelében.

Szakértők szerint a lelet egy rég eltűnt civilizációról nyújt értékes információkat.

A hetedik században uralkodó Kalomt'e K'abel királynő maradványait az El Perú (más néven Waka) prekolumbiánus maja ásatási helyszínen találták meg a Petén dzsungel vidékén. A sírban a régészcsoport egy halom jáde köves ékszer mellett egy alabástrom vázát is lelt. Utóbbi azért különösen fontos, mivel egy idősebb nő arcképe díszíti, de beleírták a királynő nevét is: ezek segítségével sikerült azonosítani az egykori uralkodót - derült ki a kutatók beszámolójából.

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen jelentős lelet kerül elő. K'abel volt a királyság legfőbb hadura" - magyarázta David Freidel, az ásatás vezetője.

A sírt még júniusban tárták fel, a régészeknek azonban csak mostanra sikerült azonosítani a királynőt.

A maja civilizáció Kr. után 250-től 900-ig maradt fent, a területe a mai Hondurastól Mexikó közepéig terjedt. K'abel portréját maja táblák őrzik, ezek alapján a civilizáció klasszikus időszakában uralkodott 692 táján férjével, Wak K'inich Bahlammal. A történészek szerint a királynő Calakmul maja közösség uralkodója volt, amely gyakorta csapott össze az El Zotz királysággal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik kimaradtak az aradi tizenháromból

Szombaton mutatták be az első, az aradi várban forgatott filmet. Tovább olvasom