Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Őskori településeket kutatnak műholdfelvételek segítségével

Műholdfelvételek és számítástechnika segítségével kutatja őskori települések helyszínét a Harvard Egyetem tudósa.
Műholdfelvételek és számítástechnika segítségével kutatja őskori települések helyszínét a Harvard Egyetem tudósa, aki módszerét az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában ismerteti.

Jason Ur, a Harvard Egyetem docense és Björn Menze, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) számítástechnikai szakembere olyan eljárást dolgozott ki, amely több tényező (a talaj elszíneződése, mesterségesnek tűnő halmok) értékelése alapján jelöli meg az esetleges őskori települések helyét - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org) tudományos hírportálon.

A harvardi kutató a speciális számítógépes program segítségével elemezte az Észak-Szíria 23 ezer négyzetkilométeres területéről készült műholdfelvételeket, és kilencezer lehetséges település helyét azonosította.

"Ezt a munkát elvégezhettem volna a helyszínen is, ám életem végéig folytathattam volna a terepbejárást, hogy ekkora területet felmérjek. Ezek a számítástechnikai eljárások viszont lehetővé tették, hogy igen rövid idő alatt elkészítsük a minket érdeklő terület térképét, felvázolva az elmúlt nyolcezer év településtörténetét" - magyarázta Jason Ur, hozzátéve: a jövőbeli kutatók számára is hasznos lehet a módszer, hiszen nem kell vaktában tapogatózniuk, hanem a legbiztatóbb helyszíneken kezdhetik meg az ásatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemerédi Endre matematikus kapta idén az Abel-díjat

Szemerédi Endre Abel-díja a magyar matematika, a magyar tudomány ünnepe is - hangzott el szerdán a… Tovább olvasom