Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Ötezer év alatt nem volt ilyen hirtelen felmelegedés

Amióta emberi civilizáció létezik, vagyis az elmúlt 5 ezer év alatt sosem volt a Földön olyan hirtelen felmelegedés, mint az utóbbi 50 évben. Ezt a New York állambeli Cornell Egyetem kutatói állapították meg az Atlanti-óceán északi vizeinek ökoszisztémáit tanulmányozva.
Az amerikai kutatók főleg azt vizsgálták, milyen szerepet játszott az évezredek alatt a gleccserjég elolvadásából a tengerbe került édesvíz, hogyan alakultak az óceáni áramlások, és mindez hogyan módosította az tengerek növény- és állatfajainak vándorlását.

Az összefüggések felderítés érdekében a kutatók nemcsak az elmúlt 5 évezreddel foglalkoztak, hanem rekonstruálták az utóbbi 65 millió év legnagyobb lehűlési és felmelegedési periódusainak főbb eseményeit.

Azt állapították meg, hogy bár hirtelen lehűlések korábban is voltak - előfordultak olyan időszakok, amikor néhány évtized vagy év alatt is 10 Celsius fokkal csökkent az átlaghőmérséklet -, viszont a korunkban tapasztalható felmelegedés példa nélküli.

Az elmúlt 50 év felmelegedése látható például abban is, hogy az utóbbi 10 évben egy csendes-óceáni mikroszkopikus algaféle megjelent az Atlanti-óceán északi vizeiben. Utoljára 800 ezer évvel ezelőtt voltak algák ezekben a tengerekben.

A tőkehalpopuláció 20. századi összeomlása csak részben írható a túlzott halászás számlájára. A másik ok az, hogy a jégolvadásból származó hidegebb édesvíz megváltoztatta a tengerek összetételét, és ez gátolja a tőkehal szaporodását. Viszont ugyanez a víz jobban kedvez bizonyos rákfajtáknak, amelyekből most sokkal több van.

A nagy klimatikus változások következtében az Északi-sarkvidék óriási édesvíztárolóból átalakulhat óriási édesvízkibocsátóvá. A jégolvadásból származó édesvíz pedig a tengerek sótartalmában jelentős változásokat idéz elő, ráadásul ezek a változások az áramlások következtében rendszertelenül és ugrásszerűen következnek be.

Az amerikai kutatásról az Ecology című folyóirat novembei száma közöl cikket.

Olvasóink írták

  • 2. eperjesigyorgyne 2008. november 13. 10:42
    „hodmezovasarhely éva 5 2 em 5 alatt lakom.milesz a foldel,???????????????????????????????????????????????????,,”
  • 1. fszság 2008. november 08. 00:02
    „ki a fszmat érdekel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi fejet varrtak vissza Oroszországban

A beteg, akinek a fejét tulajdonképpen már csak a nyaki gerince tartotta, bár nem igazán érzi jól… Tovább olvasom