Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Pandanásznak örülnek Bécsben

Reménnyel töltötte el a bécsi Schönbrunni Állatkert vezetőit, hogy vasárnap és hétfőn több alkalommal is párzott az állatkert óriáspandapárja, Yang Yang és Long Hui.
Az óriáspandák körében ritka eseménytől azt várják a schönbrunni illetékesek, hogy a nőstény Yang Yang újabb, természetes módon fogant utódot hoz világra. A pandák sajátos vemhességi szokásai miatt azonban még három-hat hónapig kell várni, amíg kiderül, hogy a szerelmi légyottok eredményeznek-e szaporulatot.

A bécsi állatkert pandapárja, Yang Yang és Long Hui újra sokat van együtt legutóbb született kölykük, Fu Hu tavaly novemberi elutazása óta, a pandanőstény azonban csak két-három napig fogamzóképes, és a vadonban rendszerint csak háromévente hoz világra utódot.

A világ legtöbb állatkertjében és tenyésztőállomásán többnyire művi megtermékenyítéssel szaporítják a kihalás fenyegette óriáspandát.

A schönbrunni állatkert nősténye, Yang Yang már kétszer is természetes úton fogant utódot hozott létre - 2007 augusztusában Fu Long-ot, 2010 augusztusában pedig Fu Hu-t -, és ez a zoológiai szenzáció eddig még egyetlen más európai állatkertnek sem sikerült.

A külföldi állatkertekben született pandabocsok a kínai államot illetik, így a bécsi születésű pandabébik is visszakerültek már Kínába.

Az Egyesült Államok Nemzeti Állatkertjében sem sikerült párzásra rábírni az ott élő pandapárt, ezért a washingtoni intézmény március végén művi úton termékenyítette meg a nőstény Mei Xiangot társa, Tian Tian friss és lefagyasztott spermájának keverékével.

A művi beavatkozást az tette szükségessé, hogy petesejtérést jelző hormonok szintjének emelkedése ellenére a washingtoni pandapár nem mutatott érdeklődést az intim együttlét iránt. A pandák körében nyugtalanság, étvágytalanság, túlzott mozgékonyság és szokatlan hangoskodás is jelzi, ha a nőstény fogamzásképes.

A washingtoni pandanőstény, Mei Xiang eddig kétszer szült, de tavaly világra jött utóda, egy nőstény bébi, a szülés után egy héttel elpusztult. 2005-ben született kölyke, Tai Shan már visszakerült egy kínai pandakutatót és -tenyésztő központba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmány: a vörös húsban található L-karnitin okozza az artériák megkeményedését

Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsban lévő koleszterin és telített zsír a fő bűnös a… Tovább olvasom