Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Pécsi kutatók az agyi vaslerakódás káros hatásait vizsgálják

Az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályok tagjait.
Az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja a közelmúltban az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása érdekében.

A PTE csütörtöki közleményében azt írta: a 225 millió forintos európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig folyik az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa részvételével. A tudósok azon elmélet ellenőrzésén és bizonyításán dolgoznak, amely a megemelkedett szabad vasszint toxikus hatása által kiváltott immunreakciókat okolja olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásáért, mint a stroke, az agyi trauma, az Alzheimer-kór vagy az epilepszia.

A szakemberek a modern képalkotó technológia segítségével vizsgálják az e betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, emellett állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeznek majd.

"A kutatás révén a remények szerint jobban meg lehetne érteni a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, amely nyomán új diagnosztikai és kezelési módszerek kidolgozására nyílhat mód, miközben a betegségek kialakulásának megakadályozása terén is jelentős előrelépést lehet elérni" - írták.

A PTE utalt arra, hogy az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályok tagjait. A stroke és az agyi trauma sok esetben vezet korai halálhoz vagy maradandó egészségkárosodáshoz, miközben az átlagéletkor növekedésével egyre több embert fenyegetnek az olyan akut időskori agyi megbetegedések is, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór. "Bár ezek a betegségek hosszú évtizedek óta intenzív kutatások középpontjában állnak, mai napig nem ismerjük kialakulásuk pontos okait" - olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészítették egy őskori hal állkapcsának 3D-s modelljét

A Helicoprion cápaszerű, 300-450 centiméter hosszú porcos hal volt, amely a késő karbon kor… Tovább olvasom