Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Peking után Kelet-Kína is a szmogtól szenved

Peking után a héten már a kelet-kínai tartományok is az egészséges értékeket sokszor többszörösen meghaladó szmogtól szenvednek Kínában.
A múlt heti pekingi képeknél is sokkolóbb fotók járják be a napokban a kínai internetet, a főváros után immár az ország északi és keleti nagyvárosaiból is átláthatatlan szmogot jelentve. Az országban összesen már 13 tartomány és közigazgatási egység érintett: az internetezők Pekingen túl többek között az északkeleti Hopej, Santung, a keleti Csiangszu tartományokból, Sanghaj városából, a délkeleti Kuangcsou tartományból is szürkeségbe vesző felhőkarcolókról, idősekkel teli orvosi rendelőkről, maszkot viselő tömegekről és órák alatt elszennyeződő maszkokról számolnak be.

Fotó: MTI/EPA/Adrian Bradshaw
Fotó: MTI/EPA/Adrian Bradshaw

Sanghaj városában például a híres Gyöngy-torony körvonalai sem látszanak az út túloldaláról, a város legmagasabb épületének, a Pénzügyi Világközpontnak a tetejéről pedig a 23 milliós metropoliszból alig valami, jobbára csupán a szürke köd látható. Mivel a város levegőjének 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskéi (PM2,5), az úgynevezett finom porszemcsék aránya a megengedettnek több mint kétszeresére nőtt, a helyi vezetés kedden este szmogriadót rendelt el, a légzési és keringési problémákkal küszködőket, az időseket és gyermekeket lehetőség szerint otthonmaradásra szólítva fel. Az amerikai konzulátus Twitteren közölt mérési eredményei szintén rendkívül magas, veszélyes tartományba eső értékekről árulkodnak. Ugyanakkor a hivatal részletes adatait végigböngészve az is kiderül, hogy Sanghajban az idei évben még egyetlen olyan óra sem volt, amikor az egészséges tartományban lett volna a levegő minősége.

Santung, Csiangszu és Kuangtung tartományok egyes részein a kínai híradások szerint egy kilométerre csökkent a látótávolság, akad olyan hely, ahol 200 méterre látni csak el. A dél-kínai Kuangcsouban kedden kellett idén először komoly szmogriadót elrendelni, miután a látótávolság 700 méterre csökkent, s a Gyöngy-folyó deltájának szinte teljes vidékéről is hasonló jelentések érkeztek. Az időjárás-előrejelzések szerint a keleti tartományokban enyhe javulás várható, délen viszont várhatóan egész héten marad a szmog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekedett a leprás megbetegedések száma a világban

Kis mértékben növekedett a leprás megbetegedések száma a világban: az első becslések szerint több… Tovább olvasom