Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Pulykanagyságú gyík volt az óriás dinoszauruszok őse

200 millió éve csoportokban élt Dél-Amerikában és leginkább páfrányt evett.
Pulykanagyságú gyík volt az óriásdinoszauruszok őse, 200 millió éve csoportokban élt Dél-Amerikában és leginkább páfrányt evett - derült ki brit kutatók új tanulmányából.

A jura földtörténeti kor legelején, a triász vége felé, az élőlények tömeges pusztulása után élt a Laquintasaura venezuelae nevű őslény a Proceedings B című brit tudományos lapban ismertetett kutatás szerint.

Az új faj legalább négy egyedének maradványira bukkantak az Andok venezuelai részén. A leletek alapján ezek a csőrös állatok két hátsó lábukon jártak, és farkukkal együtt körülbelül egyméteresek voltak. A foglenyomatok arra utalnak, hogy az ősgyík ugyan növényevő volt, mégsem vetette meg a kisebb ragadozókat és rovarokat sem.

Paul Barrett, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója hangsúlyozta: teljesen új fajról van szó, amelynek felfedezése megszüntetheti a különböző dinoszauruszcsoportok kialakulásáról alkotott ismeretek fehér foltjait.

A madármedencéjű dinoszauruszok korai fajához tartozott, amelyeknek neves képviselői közé számít például a Stregosaurus, vagyis a fedeles gyík, illetve a háromszarvú Triceratop.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérte a Rosetta űrszonda a Csurjumov-Geraszimenko üstököst

A Rosetta az első űreszköz, amelyet egy üstökös körül állítanak pályára. Több mint egy évtizedes… Tovább olvasom