Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Rábukkantak az Enigma kódja egyik lengyel megfejtőjének érettségi bizonyítványára

Az Enigma kódjának, a harmadik birodalom egyik legféltettebb titkának alapjait három lengyel matematikus, Marian Rejewski, Jerzy Rózycki és Henryk Zygalski fejtette meg 1933-ban.
A nyugat-lengyelországi vajdasági székváros, Poznan állami levéltárában rábukkantak a neves XX. századi lengyel matematikus, az Enigma német rejtjelező gép kódjának egyik megfejtője, Henryk Zygalski (1908-1978) érettségi bizonyítványára - közölte honlapján szerdán a levéltár.

Az Enigma kódjának, a harmadik birodalom egyik legféltettebb titkának alapjait három lengyel matematikus, Marian Rejewski, Jerzy Rózycki és Henryk Zygalski fejtette meg 1933-ban, és ezzel jelentős mértékben elősegítették brit kódfejtők későbbi munkáját.


Sokan ezt tartják a legjelentősebb lengyel hozzájárulásnak a szövetségesek második világháborús győzelméhez. 1939 júliusában, a világháború küszöbén Lengyelország eljuttatott egy-egy Enigmát szövetségeseinek, Franciaországnak és Nagy-Britanniának. A német haditervek ismerete, a rejtjeles táviratok megfejtése nagyban hozzájárult az angliai csata megnyeréséhez, az afrikai és olaszországi hadjárat és a normandiai partraszállás sikeréhez.

A lengyel levéltárosok véletlenül, egy egészen más kutatással összefüggésben találtak rá az 1926-os dokumentumra, amely azt bizonyítja, hogy a későbbi tudós már iskolás korában is élen járt a matematikában. A Mária-Magdaléna Gimnázium érettségi bizonyítványában e tárgyból "kiváló" minősítést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölénypopulációjának ritkításába kezdett a Yellowstone Nemzeti Park

Húsz bölényt szállítanak át a Yellowstone Nemzeti Parkból egy montanai indián törzshöz, hogy annak… Tovább olvasom