Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Ragadozó ősrák új faját fedezték fel

Mindössze 4-7 centiméteres lehetett, ám apró mérete ellenére ragadozó volt.
Ragadozó ősrák új faját fedezték fel, amely a 435 millió évvel ezelőtt népesítette be a tengereket.

A fosszíliát Wisconsin-államban tárták fel a Yale Egyetem és a müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatói, akik a leletről a BMC Evolutionary Biology szabad hozzáférésű folyóiratban számoltak be. A lelőhelyről, a Wisconsin-állambeli Brandon Bridge geológiai formációról a rák a Thylacares brandonensis nevet kapta - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A tudósok a leletet a Thylacocephala-csoporthoz, a többségükben a jura időszakban élt garnélafélékhez sorolják, amelyekre úgynevezett facettaszem (egyszerű szemekből összetevődő mozaikszem), valamint végtagok sokasága jellemző.

A Thylacares brandonensis, amely a Thylacocephala csoport legidősebb ismert tagja, 435 millió éve, a szilur időszakban élt. Testfelépítése és végtagjai a jelenkori világtalan gályarákokra (Remipedia) hasonlítanak, amelyek sós vizű barlangokat népesítenek be.

Mindössze 4-7 centiméteres lehetett, ám apró mérete ellenére az ősrák ragadozó volt, erről tanúskodik a 3 pár "tüskés" végtag, amelyekkel megragadta áldozatát, mielőtt elfogyasztotta volna a zsákmányt.

"Nagy valószínűséggel ragadozó volt, a zsákmányt elülső, +karomszerű+ végtagjaival ragadta meg, majd felaprította a szájszerv melletti úgynevezett állkapcsi lábak segítségével" - magyarázta Carolin Haug, a müncheni Lajos-Miksa egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője. Mint rámutatott, a Thylacocephala-csoport e korai képviselőjének sokkal kevésbé volt "extrém" a kinézete, mint a későbbi, jura időszakbeli ősrákoknak, amelyek testméretűkhöz képes óriási, "dülledt" szemekkel és rendkívül hosszú elülső, karomszerű végtagokkal rendelkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első csillagnemzedék kémiai lenyomatát fedezték fel

A feltételezések szerint az első nemzedékben a csillagok tömege legalább százszor meghaladta a… Tovább olvasom