Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Rajzold meg saját családfádat!

Soha nem volt nagyobb divat a családfaállítás, mint manapság. Most olyan módszert ismertetünk, amellyel mindenki könnyen, gyorsan megrajzolhatja a sajátját.
Előkészületek

Mielőtt nekikezdenénk a családfaállításnak, össze kell szedni a családtagjainkról – magunkról, a szüleinkről, az unokákról, az unokatestvérekről és azok családtagjairól – minden lehetséges adatot. Mindent írjunk fel, hiszen soha nem tudhatjuk, melyik információ lehet a későbbiekben hasznos. Minden családtagról vezessünk külön feljegyzéseket, így könnyen áttekinthetők lesznek feljegyzéseink. Szisztematikusan kidolgozzuk: írjuk fel a születési dátumot és helyet, a házasságkötés, a halálozás dátumát. A család legfiatalabb tagjaival kezdjük a munkát: unokák, dédunokák, unokatestvérek gyermekei. Tőlük haladjunk a nagyszülők, dédszülők felé. Nagyon sok jó könyv van a piacon, számos honlap foglalkozik a témával, ezeket tanulmányozzuk át.

Legyünk a saját detektívjeink!

Mielőtt nekiállunk a feladatoknak, kérdezzük meg családtagjainkat: van-e valaki, aki próbálkozott korábban a családfa felállításával? Ha igen, kérjük el tőle az adatokat, így nem kell duplán dolgoznunk. Majd kérdezzük meg a családtagjainkat rokonainkról, soroljanak fel mindenkit, akire csak emlékeznek. Ezeket az emlékeket jegyezzük is fel, ne hagyjuk, hogy elvesszenek a családi legendáriumból. Érdemes átnézni a régi családi fotókat, levelezéseket, medálokat, mindent, ami a padláson rejtőzhet. Ne ijedjünk meg attól, ha régi, elfeledett, kínos történeteket hallunk: minden családban vannak titkok, ezek még nem vesznek el családunk értékeiből.

Rajzold meg saját családfádat!
Rajzold meg saját családfádat!

Szörfözzünk a neten!

Az internet hasznos lehet, ha rokonaink adataira vagyunk kíváncsiak. A fiatalok zöme fent van közösségépítő portálokon, róluk ott tudunk leggyorsabban információkat keresni.

Kérdezni, kérdezni, kérdezni!

Mi a hivatása? Hol laktak a felmenői? Mettől meddig éltek abban a városban? Mivel foglalkoztak? Minden kérdésre keressünk választ, soha ne adjuk fel. Így lesz világos a családi történelem mindenki előtt.

Ha összeállt a kép

Annak, aki családja történetét kutatja, szélesebb, átfogóbb képe lesz felmenőiről. Arról, hogyan éltek és haltak, honnan származtak, arról, hogy honnan jött és hová tartozik. Ezért a családfaállítás nagyszerű lehetőség arra, hogy sokkal többet lássunk magunkból, azt, hogy valójában kik is vagyunk. Az információk egy része könnyen megszerezhető, a többiért dolgozni kell, de megéri. Ha készen vagyunk az adatgyűjtéssel, rajzoljuk meg a családfát – ennek kivitelezésére az interneten számos honlapon találunk iránymutatást.

Olvasóink írták

 • 7. Objektív 2009. szeptember 04. 13:23
  „Én a http://www.myheritage.com -on rajzoltam fel a családfát,szerintem jó oldal tudom ajánlani.”
 • 6. Mathiasking 2009. szeptember 02. 18:59
  „1. hozzászólás flexsnake 2009.09.02. 06:53

  E!gy gyökér kezelés rád férne, de ha kivágnának, akkor a tuskó ott maradna. :)))))”
 • 5. flexsnake 2009. szeptember 02. 16:44
  „4. rákeresek neten, Radnóti nagy kedvenc. Kedvencem: sem emlék sem varázslat.”
 • 4. Celtis 2009. szeptember 02. 15:51
  „:D :D :D :D :D :D

  A 2. hozzászólásomat flexinek szántam, és Radnóti Miklós: Gyökér című versét ajánlottam figyelmébe. Ezt anno a középiskolai ünnepségen is elszavalta egy osztálytársam, és szépen le lehetett mérni a hallgatóság szellemi színvonalát egyénenként azon, hogy ki röhögcsélt a "Gyökér vagyok magam is" verssoron, és ki értette meg, mit jelent.

  Gratulálok, kedves Moderátor, Ön elbukott ezen a teszten. Viszlát.”
 • 3. Celtis 2009. szeptember 02. 10:20
  „A cikk nulla, nem kellett volna a Daily Mailből fordítani ilyent, hiszen a neten magyarul is sokkal színvonalasabb családfakutatásba való bevezetők olvashatók.

  A családfakutatás viszont nagyon jó elfoglaltság. Első lépésként a családunk legidősebb tagjait érdemes meginterjúvolni, rendesen diktafonnal, közben rajzolva a fát, és többször is nekifutva (nem minden emlék jön elő elsőre).

  Én öt éve kezdtem el a saját családfánkat fölírni, és bár csak néha foglalkozom vele, mára nyolc generáció mélységű a fa, több mint 700 személyt tartalmaz, és ennek révén sikerült távoli rokonokkal felvenni a kapcsolatot, amiből már közös rokonlátogatás és vendégeskedés is lett. Szóval mindenképpen hasznos és élvezetes dolog. És a gyerekeknek is lesz mit mesélni, és nem gyökértelenül nőnek fel, hanem egy olyan szemléletben, hogy a család és az összetartás fontos dolog. Ja, és sokkal nagyobb kedvvel fognak történelmet is tanulni, ha érzik mögötte a személyes kapcsolódást.”
 • 2. Celtis 2009. szeptember 02. 10:14
  „moderálva sértő”
 • 1. flexsnake 2009. szeptember 02. 06:53
  „Elkezdtem eddig még csak én vagyok rajta és a gyökérig jutottam :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elpusztítja a ráksejteket a közönséges kullancs nyála

Lehet, hogy rákellenes gyógyszer készíthető a közönséges kullancs nyálából, fedezték fel brazil… Tovább olvasom