Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Rák-világnap: összeállították az európai rákbetegek alapjogainak katalógusát

Az Európai Rák Egyezmény kidolgozásában egészségügyi szakértők - kutatók és politikusok -, a betegek jogait védő szervezetek és az Európa Parlament tagjai vettek részt.
Az európai betegek információhoz, ellátáshoz és kezelésekhez fűződő jogainak egységesítése a célja az Európai Rák Egyezménynek, amelyet a rák elleni küzdelem világnapja alkalmából kedden mutatnak be az Európa Parlamentben. Európában percenként hárman halnak meg valamilyen rákbetegség következtében.

Az egyezmény főbb pontjai közé tartozik az optimális információhoz és a kezelés összeállításában való aktív részvételhez való jog. Minden európai páciensnek időben hozzá kell jutnia a megfelelő szakorvosi ellátáshoz. Az egyezmény szerint minden európai polgárnak joga van továbbá ahhoz, hogy hazája egészségügyi rendszerének megfelelően olyan ellátásban részesüljön, amely a legjobb eredményekhez vezet és a lehető legjobb életminőséget biztosítja. Jogosult ezek mellett a megfelelő rehabilitációra is.

Az Európai Rák Egyezmény (European Cancer Concord - ECC) kidolgozásában egészségügyi szakértők - kutatók és politikusok -, a betegek jogait védő szervezetek és az Európa Parlament tagjai vettek részt. A tudósok között volt Harald zur Hausen orvosi Nobel-díjas német kutató is, aki felismerte az összefüggést a humán papillomavírus és a méhnyakrák között.

"A legfontosabb, hogy megpróbáltuk egységesíteni az európai daganatos betegek kezelését. Ezen a téren nagyok a különbségek az egyes országok között. De minden betegnek hozzá kell jutnia a kiváló minőségű kezelésekhez" - fejtette ki Christoph Zielinski, az alapjogok kidolgozásában részt vevő bécsi onkológus, a Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Bécsi Egyetemi Klinika (AKH) munkatársa.

2012-ben 3,45 millió embernél diagnosztizáltak rákot és 1,75 millióan haltak meg a betegség valamely fajtájában. "Európa 53 állama közül 28-ban a rák vált a leggyakoribb halálokká, megelőzve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket" - olvasható az ECC-ben.

"A rák gyakorisága és a halandóság terén evidensek a jelentős különbségek Európán belül: arra reflektálnak, hogy a különböző egészségügyi rendszerekben egyenlőtlen a megfelelő kezeléshez való hozzáférés lehetősége" - vélik a szerzők.

Francesco de Lorenzo, a Rákbetegek Európai Ligájának (EPC) elnöke szerint "Európa rákbetegeinek alapjogi katalógusa éppen azokkal az egyenlőtlenségekkel foglalkozik, amelyeknek a betegek nap mint nap ki vannak téve szociális helyzetük, koruk alapján, valamint a rák elleni küzdelem nemzeti stratégiájának hiánya okán".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új zöld tananyagot dolgoz ki három egyetem

A közös képzési anyagba a hazai tapasztalatokon és szakmai ismereteken túlmenően több jó külföldi… Tovább olvasom