Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Régvolt kontinens nyomaira bukkanhattak tudósok az Atlanti-óceánban

Régvolt kontinens, talán épp a legendabeli Atlantisz nyomaira bukkanhattak japán és brazil szakemberek Rio de Janeiro partjaitól több mint ezer kilométerre az Atlanti-óceánban.
A kutatók nagy mennyiségben találtak a kizárólag szárazföldön képződő gránitot a tengerfenéken, ami szerintük arra utal, hogy valamikor egy kontinens létezett az említett térségben, ráadásul ott, ahol - a Platón dialógusaiban is említett - Atlantisz is feküdt a legendák szerint. Atlantiszról úgy tartják a mítoszok, hogy 12 ezer évvel ezelőtt süllyedt el, magával sodorva egy igen fejlett civilizációt.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a tengerfenék, amelyben a gránitot találták - a Rio Grande-küszöb -, több tízmillió évvel ezelőtt süllyedt le. A szakemberek a japán Shinkai 6500 nevű tengeralattjáró szerkezet segítségével mérték fel a terepet. Ez volt az első alkalom, hogy egy pilóta vezette szerkezettel végeztek kutatást a Déli-Atlanti-óceánban.

A tudósok április végén derítették fel a brazil partoktól jóval több mint ezer kilométerre délkeletre, a brazil és a nemzetközi vizek határán található Rio Grande-küszöböt, ahol már két évvel ezelőtt is vizsgálódtak. Az expedíció során 910 méteres mélységben bukkantak a tízszer tíz méteres sziklatömbre, amelyről az adatok elemzése után megállapították, hogy gránit. A tömb közelében nagy mennyiségben találtak kvarchomokot, amely szintén nem a tengerben képződött. A környező tengerfenék jórészt bazalt.

A Rio Grande-küszöb a legszélesebb pontján ezer kilométeres, és egy olyan kontinens részeként tartják számon, amely akkor "maradt hátra", amikor Amerika és Afrika több mint százmillió évvel ezelőtt szétvált. A kutatók szerint egészen 50 millió évvel ezelőttig a víz felett volt, de néhány millió év alatt a felszín alá került. Mindezt a tengerfenék környező részén talált ásványkincsekre és más adatokra alapozva gondolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éghajlatváltozás okozta az ausztráliai megafauna kipusztulását

A kutatók ezzel kétségbe vonták azt a korábbi feltételezést, amely szerint a megafauna - nagytestű… Tovább olvasom