Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Rejtélyes kőépítményt találtak a Kineret-tó mélyén

A kutatók bizonytalanok a hatalmas és titokzatos, kúpalakú szerkezet céljával és korával kapcsolatban.
Hatalmas kőépítményt találtak régészek az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt - közölte a Live Science című tudományos ismeretterjesztő honlap.

A kutatók bizonytalanok a hatalmas és titokzatos, kúpalakú szerkezet céljával és korával kapcsolatban. Faragatlan bazaltkövek és -sziklák alkotják a majd tíz méter magas és körülbelül hetven méter átmérőjű építményt, amelynek területe Stonehenge kétszerese, és magasabb az ottani legmagasabb kőnél is.

Valószínűleg a szárazföldön készítették, és csak később, a vízszint emelkedése miatt merült a víz alá az újszövetségi iratokban Genezáreti-tóként szereplő, de Galileai-tenger néven is ismert édesvízi tóban.

Rejtélyes kőépítményt találtak régészek a Kineret-tó mélyén Izraelben.
Rejtélyes kőépítményt találtak régészek a Kineret-tó mélyén Izraelben.

Régészek szerint emberkéz alkotta a hatalmas szerkezetet, mert nem hasonlít semmilyen természeti jelenségre. Úgy tűnik, hatalmas sziklákat halmoztak egymásra, de egyelőre csak találgatják az építmény egykori feladatát. Talán valamiféle temetési szertartás részeként emelték, ahogy a világ több más helyén tették.

Először 2003 nyarán egy hanglokátoros felmérésnél vették észre a vastagon homok borította monumentális kőhalmot a víz mélyén, melynek régészeti feltárása remélhetőleg megválaszolja egykori feladatát és pontos korát - jelenleg több mint négyezer évesre becsülik.

Az időszámításunk előtti harmadik évezredben a közelben egy Bet Jerah vagy Kirbet Kerak nevű város, akkoriban a térség legnagyobb erődítménnyel védett központja volt, ahol a tudósok szerint akár ötezren is lakhattak, és képesek lehettek egy ekkora kőépítményt létrehozó, szervezett munkavégzést igénylő feladatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenöt éves a Nescafé

Hetvenöt éves a Nescafé, amelynek neve Magyarországon szinte eggyé vált a vízben oldódó kávéval. Tovább olvasom