Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Rejtélyes módon majdnem az összes tonhal elpusztult egy japán akváriumban

Csaknem hetven tonhala pusztult el december óta egyelőre ismeretlen okok miatt, szerdára csupán egyetlen példány maradt a medencében.

Rejtélyes módon egy kivételével az összes kékúszójú tonhal elpusztult Tokió egyik híres akváriumában.

A Tokyo Sea Life Park csaknem hetven tonhala pusztult el december óta egyelőre ismeretlen okok miatt, szerdára csupán egyetlen példány maradt a medencében. Az utolsó előtti hal kedden pusztult el, a gondozók törött gerinccel találták.

"Az akvárium 1989-es megnyitása óta van tonhalas medencénk, de még soha nem tapasztaltunk ilyen tömeges elhullást. Az utolsó előtti egyed nyilvánvalóan nekiütközött a medence oldalának. Eltört a gerince, ami nagyon sajnálatos, de nem szokatlan a fogságban tartott tonhalaknál" - mondta el az akvárium szóvivője, Tada Szatosi.

Novemberben még 69 kékúszójú tonhal élt a 2200 tonna vízzel feltöltött tartályban. A következő hónapban rohamos elhullás kezdődött, januárra már csak 11 tonhal maradt.

A tokiói akvárium több mint húsz éve fogott hozzá Japán és a világ vízi élőlényeinek szaporítását célzó projektjéhez. Tenyésztési programot indított a kékúszójú tonhal megmentésére, mivel a hal néhány éve felkerült a veszélyeztetett fajok listájára a Csendes-óceán északi részén történő túlhalászat miatt.

Nagy körültekintést igényel a kékúszójú tonhalak fogságban tartása, ez a faj ugyanis nagyon érzékeny a változásokra, például ami a fény és a zajok mértékét illeti. Akár egy erős dobbanás is végzetes lehet a halak számára.

Az akvárium számos lehetséges okkal számol, ami a halak halálához vezethetett. Novemberben 31 keleti kis tonhalat telepítettek a kékúszójúak mellé - a szakértők szerint viszont az ilyen betelepítést teljesen átlagos. Decemberben hozzáfogtak a közelben egy újabb medence kialakításához, de ez sem okozhatta az halak elpusztulását. A tartályban többféle vírust is találtak, de a kutatók szerint egyik sem képes egy teljes halraj kiirtására.

Az utóbbi hónapokban az akvárium igyekezett megállítani a folyamatot. Éjszakára lekapcsolták a világítást, hogy biztosítsák a halak pihenését. Számítógépekkel monitorozták a vizet és a halakat, de semmilyen, a normálistól eltérő jelenséget nem tapasztaltak

Az utolsó halak a megfigyelések szerint szokatlanul idegesek és étvágytalanok voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidzárlat miatt késik a nagy hadronütköztető újraindítása

A CERN szerdai közlése szerint március 21-én keletkezett rövidzárlat a mágneses rendszerben. Tovább olvasom