Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rejtélyes okból eltűntek a barnamedvék a csehországi Beszkidek térségéből

A természetvédők számára eddig ismeretlen okokból eltűntek a barnamedvék az észak-morvaországi Beszkidek térségéből.
Az elmúlt években a cseh természetvédők örömmel tapasztalták, hogy a barnamedvék elkezdtek visszatérni a Beszkidekbe, ahonnan mintegy száz évvel ezelőtt az emberek elűzték vagy kiirtották őket - írta a Lidové Noviny című cseh napilap. - Az ország legnagyobb ragadozói azonban most ismeretlen okok miatt ismét eltűntek a térségből.

A Föld Barátai elnevezésű környezetvédő szervezetnél dolgozó Miroslav Kutal szerint tavaly egyetlen olyan nyomot - ürüléket, ételmaradványt vagy lábnyomot - sem találtak a körzetben, amely a medvék előfordulását bizonyította volna. "A magyarázat az lehet, hogy már egyetlen példány sem él a területen" - vélekedett.

A természetvédők feltételezését a térséget ellenőrző hatóság is megerősítette. "A medvék talán visszatértek a szomszédos Szlovákiába, de az is előfordulhat, hogy az orvvadászok áldozatai lettek" - mondta Dana Bartosova, a hatóság munkatársa.

Az orvvadászokra vonatkozó feltételezések nem alaptalanok: három évvel ezelőtt egy leölt medve maradványaira bukkantak az Ostravice folyóban, és még a 100 ezer koronás - 1,2 millió forintos - nyomravezetői díjjal sem sikerült kézre keríteni az elkövetőket.

Bartosova szerint "hivatalos eredményt" csak a közelgő állatszámlálás után fognak tudni mondani. A legutóbbi összeírás alkalmával a természetvédők nagyjából ötre becsülték a Beszkidekben élő barna medvék számát. Valószínűleg mindegyik példány hím volt.

A feljegyzések szerint utoljára a 19. század végén lőttek ki medvét a térségben. A szomszédos Szlovákia különböző régiójában - köztük a Beszkidek szlovákiai részén - összesen hétszáz medve él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókselyemszálból készítettek hegedűhúrokat

Pókselyemszálak ezreiből fonták meg egy hegedű húrozatát japán kutatók - közölte a BBC hírportálja. Tovább olvasom